• Nasdaq Composite се понижи с 2,63%

    Nasdaq Composite се понижи с 2,63%

    Междувременно Dow Jones Industrial Average падна с 113,36 пункта.

    Nasdaq Composite се понижи с 2,63%

    S&P 500 и Nasdaq Composite се понижиха в четвъртък, ограничавайки губещата седмица.

    Индексът на широкия пазар падна с 1,21% до 4392,59, докато Nasdaq Composite загуби 2,14%. Междувременно Dow Jones Industrial Average падна с 113,36 пункта, или 0,33%, до 34 451,23.

    S&P 500 се понижи с 2,13% за четиридневната празнична седмица. Nasdaq Composite се понижава с 2,63%, а Dow с 0,78% за седмицата. Търговията е затворена на NYSE в петък.

    Движенията на пазара дойдоха, когато инфлацията зае централно място в умовете на инвеститорите тази седмица. Доходността на държавните облигации се покачи по-високо, а два последователни доклада за инфлацията в САЩ показаха рязко покачване на цените. В четвъртък референтната 10-годишна доходност на държавните облигации на САЩ се повиши до многогодишни връхни стойности, изкачвайки се с 13 базисни пункта до най-високите 2,8%.

    Във вторник индексът на потребителските цени за март показа ръст от 8,5% спрямо година по-рано, най-бързата годишна печалба от декември 1981 г. - и по-висока от оценката на Dow Jones за 8,4%. Цените на доставчиците също бяха по-високи от очакваното за март, нараствайки с 11,2% от преди година и отбелязвайки най-голямото увеличение в историята от 2010 г.

    Опасенията от инфлацията и по-високата доходност на облигациите доведоха до понижаване на технологичните акции в четвъртък, тъй като инвеститорите намалиха акциите на растеж в полза на по-стабилни активи. Microsoft падна с 2,7%, Apple падна с 3%, а Google се понижи с 2,4%.

    Акциите на чипове също паднаха, като Nvidia се понижи с около 4,3%, а Advanced Micro Devices спадна с около 4,8%. Освен това Илон Мъск предложи да купи Twitter за $54,20 на акция. Мъск каза, че това е най-добрата му и последна оферта за компанията за социални медии, която според него трябва да бъде частно трансформирана, за да процъфтява. Акциите на Twitter паднаха с около 1,7%. В същото време акциите на Tesla поевтиняха с 3,6%.

    Докладите от тази седмица за покачване на цените също предизвикаха допълнителни спекулации за това как може да реагира централната банка.

    Засега инвеститорите претеглят горещите данни за инфлацията, следващите стъпки на Фед и печалбите за първото тримесечие, докато решават как да продължат.

    Данните за продажбите на дребно за март леко подминаха очакванията с увеличение от 0,5%, дължащо се на продажбите на бензиностанциите, според Бюрото за преброяване на населението на САЩ. Това е в сравнение с консенсусната оценка от 0,6% от Dow Jones.

    Цената на акциите на Goldman Sachs падна с 0,1%, след като отчете спад на печалбата през първото тримесечие. Банката отчете печалба на акция от $10,76 при $12,93 милиарда приходи. 

    Акциите на Morgan Stanley поскъпнаха с 0,7%, след като банката отчете по-добри от очакваните печалби. Банката генерира по-големи от очакваните приходи от търговия с акции и фиксирани доходи.

    От друга страна, акциите на Wells Fargo паднаха с 4,5% в четвъртък, след като банката отчете приходи за първото тримесечие, които не отговарят на прогнозите на анализаторите и заявиха, че кредитните загуби вероятно ще се увеличат.

    Citigroup, U.S. Bancorp и Ally Financial също отчетоха печалби в четвъртък.

     

    Nasdaq Composite Dow Jones Industrial Average Фючърси на акции businessnews.bg

    Оценка на новината

    5.00