• SoftBank Vision Fund отчете рекордна загуба от 27 милиарда долара

    SoftBank Vision Fund отчете рекордна загуба от 27 милиарда долара

    Неволите на Vision Fund допринесоха за рекордните 1,7 трилиона йени годишна загуба за цялата група SoftBank.

    SoftBank Vision Fund отчете рекордна загуба от 27 милиарда долара

    SoftBank в четвъртък отчете рекордна загуба в инвестиционното си звено във Vision Fund, тъй като технологичните акции бяха ударени от нарастващите лихвени проценти, а регулаторните мерки на Пекин навредиха на китайските активи.

    Vision Fund на японския гигант отчете загуба от 3,5 трилиона йени (27,4 милиарда долара) за финансовата си година, приключила на 31 март, най-голямата загуба от създаването на инвестиционния фонд през 2017 г.

    Неволите на Vision Fund допринесоха за рекордните 1,7 трилиона йени годишна загуба за цялата група SoftBank. Акциите й затвориха с 8% по-ниски в Япония.

    Глобалните пазари бяха в сътресение, тъй като инвеститорите се състезават с буйната инфлация и повишаването на лихвените проценти на Федералния резерв на САЩ, което накара инвеститорите да бягат от високоразвиващите се технологични акции.

    Продължаващата руска война срещу Украйна и възраждането на Covid-19 в Китай и последвалото блокиране на финансовия мегаград Шанхай, подхрани опасенията относно глобалния растеж и добави допълнителен натиск върху пазарите.

    Южнокорейската фирма за електронна търговия Coupang, която стана публична миналата година в САЩ и е надолу с близо 60% тази година, беше една от компаниите, които допринесоха за загубата на Vision Fund. Сингапурският гигант Grab и американската фирма за доставки Doordash бяха сред другите печални изпълнители в портфолиото.

    SoftBank има голяма експозиция към Китай чрез инвестициите си в гиганта за електронна търговия Alibaba и компанията за превозни средства Didi. И двете компании са забелязали рязък спад в цените на акциите си поради мащабните репресии на Пекин срещу вътрешния технологичен сектор и по-строгото регулиране в области от защита на данните до антитръст.

    През април 2021 г., който попада в последната финансова година на SoftBank, Alibaba получи антитръстова глоба от 2,8 милиарда долара. Акциите му са намалели с около 31% от началото на годината.

    Междувременно Didi стана публична през юни миналата година, но дни след вписването му в списъка се оказа, че получава разследване за киберсигурност от китайските власти. Оттогава приложението му е премахнато от магазините за приложения в Китай и по-рано този месец компанията заяви, че е разследвана от Комисията за ценни книжа и борси на САЩ във връзка с първоначалното й публично предлагане.

    Китай Softbank Alibaba businessnews.bg Vision Fund

    Оценка на новината

    5.00