• Европейските акции отбелязаха ръст

    Европейските акции отбелязаха ръст

    Паневропейският Stoxx 600 добави 1% в началото на търговията.

    Европейските акции отбелязаха ръст

    Паневропейският индекс Stoxx 600 добави 1% в началото на търговията, като банките се покачиха с 1,9%, за да водят печалби, тъй като всички сектори и големи борси навлизаха в положителна територия.

    Европейските пазари паднаха в четвъртък, тъй като инвеститорите останаха загрижени за забавянето на растежа, повишаването на лихвените проценти и нажежените априлски данни за инфлацията от Съединените щати, което предизвика опасения, че предстои път на агресивно повишаване на лихвите.

    Глобалните акции издържаха седмица на влакче в увеселителен парк, но изглежда ще си възвърнат някои позиции в петък. Акциите в Азиатско-Тихоокеанския регион се повишиха до средата на следобеда, като японският Nikkei 225 е водещ с 2,6% покачване.

    Междувременно фючърсите на американските акции бяха по-високи в началото на предпазарната търговия, тъй като инвеститорите се надяват, че S&P 500 може да избегне плъзгане в територия на мечи пазар. Технологичният Nasdaq вече е на мечи пазар, затваряйки четвъртък с над 29% от най-високото си ниво за всички времена, докато Dow Jones Industrial Average се понижи за шест последователни търговски сесии.

    Stoxx 600 в Европа започна петъчната сесия надолу с 13% от началото на годината.

    Европейските лидери са изправени пред надпревара за осигуряване на алтернативни доставчици на газ, след като Москва обяви санкции срещу европейските дъщерни дружества на своята мажоритарна държавна корпорация Газпром. Този ход дойде, след като украинският държавен мрежов оператор спря руските потоци в Европа през ключова входна точка.

    По отношение на данните френската инфлация беше потвърдена на годишна 5,4% през април.

    По отношение на индивидуалното движение на цените на акциите, британската инвестиционна компания Bridgepoint Group скочи с повече от 10% след годишното си общо събрание, докато финландската държавна енергийна компания Fortum се покачи с 9,9% в началото на търговията.

    Акциите на белгийската фармацевтична компания UCB паднаха с 13%, след като Американската администрация по храните и лекарствата заяви, че не може да одобри ключово лекарство за псориазис.

    Шведската индустриална компания Atlas Copco поевтиня със 75% поради преизчисляване след разделяне на акции, което влезе в сила в петък, при което една акция беше заменена с четири нови обикновени акции и една акция за обратно изкупуване.

    европа САЩ акции businessnews.bg Азиатско-Тихоокеански регион

    Оценка на новината

    5.00