• Възходите и паденията на пазара

    Възходите и паденията на пазара

    Шестседмичната загуба на S&P 500 е най-дългата от юни 2011 г.

    Възходите и паденията на пазара

    Въпреки че финансовите пазари се опитаха да се върнат обратно във вторник, те до голяма степен са в разгара на продължителна разпродажба, която наказа някои от най-големите имена в акциите.

    Седемседмичният спад на Dow Jones Industrial Average е най-дългият от 2001 г. насам, докато шестседмичната загуба на S&P 500 е най-дългата от юни 2011 г.

    Много експерти, включително Уорън Бъфет, също препоръчват закупуване на индексни фондове, които автоматично се диверсифицират и държат всяка акция в индекс. S&P 500, например, включва големи американски компании като Apple и Amazon.

    Подобно на Бъфет, покойният легендарен инвеститор Джак Богъл също препоръчва стратегия за купуване и задържане. Според него купуването на акции и тяхното държане е най-добрият начин за инвестиране, защото „емоцията ви ще ви победи напълно“, ако се опитате да продадете притежанията си, за да избегнете загуби и да се върнете след това.

    „Дръжте курса“, каза Богъл през 2018 г. „Не позволявайте на тези промени на пазара, дори големите [като финансовата криза]… да променят мнението си и никога, никога, никога не влизайте или излизайте от пазара. Винаги бъдете на определено ниво."

    За повечето инвеститори опитите да реагират на пазарните тенденции вероятно имат обратен ефект, допълват още финансови експерти. По-добре е да изчакате възходите и паденията на пазара.

    „Ако имате диверсифицирано портфолио, ако просто купувате някои [индексни фондове] и имате достатъчно дълъг времеви хоризонт, може би е най-добре просто да карате тези влакчета в увеселителен парк“, каза Аштън Лорънс, сертифициран финансов плановик и партньор в Goldfinch Wealth Management.

    Инвеститорите, които продават, когато пазарите са надолу, може всъщност да провалят дългосрочните си планове, отбеляза Шон М. Пиърсън, финансов съветник в Ameriprise Financial.

    „Пазарите не се успокояват, те се установяват“, казва той. „Докато новините изглеждат малко по-добре, пазарът вече се е възстановил. И ако пропуснете възстановяването, има много, много добър шанс да затрудните постигането на финансовите си цели."

    Вместо това повечето инвеститори може да искат да игнорират своите сметки вместо да ги проверяват всеки ден, добавя Пиърсън.

    инвеститори Уорън Бъфет S&P 500  businessnews.bg

    Оценка на новината

    0