• Бъфет Индикатор: Какво представлява и работи ли наистина?

    Бъфет Индикатор: Какво представлява и работи ли наистина?

    От възможните 14 големи спада на пазара (10% или повече), датиращи от 1971 година, Бъфет индикаторът е предоставил предварително предупреждение за 7 от тези спадове.

    Бъфет Индикатор: Какво представлява и работи ли наистина?

    Искате да разберете дали фондовия пазар в САЩ е подценен или надценен? Тогава на помощ може да Ви се притече показател наречен Бъфет индикатор, който както личи от името е кръстен на легендарния инвеститор Уорън Бъфет.

    В тази статия ще получите отговори на въпроси като:

    • Какво е Бъфет индикатор?
    • Каква е стойността на Бъфет индикатора?
    • Как да използвате Бъфет индикатора?
    • Как се държи Бъфет индикатора на съвременния пазар на акции?
    • Недостатъци на Бъфет индикатора

    Да не губим повече време и да започваме!

    1. Какво е Бъфет индикатор?

    "Бъфет индикаторът представлява съотношението на общата пазарна капитализация на американския фондов пазар в към брутния вътрешен продукт на САЩ."

    Кръстен на Уорън Бъфет, легендарният инвеститор веднъж нарича това съотношение „най-добрата единична мярка за това къде стоят оценките във всеки даден момент“. „Оракулът от Омаха“ след това леко променя мнението си, но този показател остава на негово име и се използва често от инвеститорите.

    Формулата по която се изчислява Бъфет индикатора е:

    • Wilshire 5000 / годишния брутен вътрешен продукт на САЩ
    • Индексът Wilshire 5000 е най-често използвания показател за общата пазарна капитализация на американския фондов пазар, тъй като включва (почти) всички публично търгувани компании в САЩ.

    Например ниво на Бъфет индикатора от 1 означава, че общата пазарна капитализация на американския фондов пазар (Wilhsire 5000) е равна на годишния БВП на САЩ.

    2. Каква е стойността на Бъфет индикатора?
    След като достигна най-високата стойност в историята от 2.04 през декември 2021 година (т.е. пазарната капитализация на фондовия пазар е била над 2 пъти по-голяма от БВП на САЩ), Бъфет индикаторът се насочи надолу и към момента е на нива от 1.58.
    Въпреки това показателят остава доста над средното ниво за последните 44 години, което е 1.18.
    Според Бъфет и индикатора, стойности над 1 сигнализират за надценяване на американските акции, но е добре да запомните, че не трябва да използвате само един индикатор за оценка на фондовия пазар.

    3. Kак да използвате Бъфет индикатора?
    От възможните 14 големи спада на пазара (10% или повече), датиращи от 1971 година, Бъфет индикаторът е предоставил предварително предупреждение за 7 от тези спадове.
    Въпреки че всичко над ниво 1 се счита за знак за надценен пазар, от Ycharts увеличават прага на надценяване с 20%, за да установят критично ниво, което би било трудно инвеститорите да пренебрегнат.
    50% успеваемост показва, че Бъфет индикатора е сравнително надежден показател за предвиждане на пазарни спадове. Средно показателят за първи път навлиза в територията на надценяване 24,2 месеца преди тези седем основни спада на пазара, които е прогнозирал.
    Има обаче една уловка. Индикаторът на Бъфет е над 120% от третото тримесечие на 2016 година, което означава, че акциите са надценени от около шест години според показателя.

    4. Как се държи Бъфет индикатора на съвременните пазари на акции?
    За да се оцени как се е представил индикаторът на Бъфет в най-новата история, от Ycharts изследват средното му ниво от 2000 г. насам, което е 110,6% и прилагат 20% хендикап, за да стигнат до „труден за пренебрегване“ праг на надценяване от 132,7%.
    От 7 големи спада на пазара след 2000 година, този актуализиран Бъфет индикатор сигнализира за 4 от тях, което показва успеваемост от над 57%.
    Така, индикаторът предостави повече навременни предупреждения за пазарни спадове, използвайки този повишен праг.
    Средното време от първоначалния сигнал за надценяване до относителния връх на S&P 500 при използване на актуализирания праг e с около 13 месеца по-кратко или около 10 месеца.
    Недостатък на следването на повишения праг на индикаторa e неполучаване на предупреждение за пазарните спадове през 2007-09, 2015-16 и началото на 2018 г.

    5. Недостатъци на Бъфет индикатора
    Вече видяхме как Бъфет индикатора може да помогне за оценка на фондовия пазар в САЩ и дали той е надценен и подценен. Освен това, видяхме, че показателят има сравнително добра история при разпознаването на пазарни спадове.
    Все пак, както споменах по-рано, че не е удачно да се доверявате само на един показател. Освен това Бъфет индикатора има своите недостатъци:

    • Оценява стойността на фондовия пазар, но не сравнява стойността на акциите с други активи като облигации например.
    • Не взима предвид лихвените проценти в САЩ.
    • Оценката на фондовия пазар в САЩ включва международна икономическа активност, докато БВП включва само местната активност.

    Трябва да запомните, че няма перфектни индикатори и всеки инвеститор избира сам за себе си комбинация от какви индикатори да използва за оценка на фондовия пазар. Още един ефективен индикатор, който може да се използва в комбинация в Бъфет индикатора е кривата на доходността.

     

    Източник: https://fxtrading.bg/buffett-indicator/

    акции Уорън Бъфет фондов пазар Бъфет индикатор

    Оценка на новината

    5.00