• ЕЦБ понижава лихвените си проценти. Какво ще последва?

  ЕЦБ понижава лихвените си проценти. Какво ще последва?

  Първата пауза ще се състои през юли, тъй като намаляване на лихвите по това време вече не се очаква.

  ЕЦБ понижава лихвените си проценти. Какво ще последва?

  Въпреки че намаляването на лихвените проценти не е изненадващо, бъдещето на паричната политика остава несигурно. Пазарът се фокусира основно върху възходящата ревизия на прогнозите за инфлацията за 2025 г. до 2,2%, която временно повиши курса на еврото спрямо долара. Смятаме, че тези данни не бива да се преекспонират. 

  По-високата от очакваната инфлация се дължи главно на увеличението на заплатите, по-силния растеж, по-ниската производителност и устойчивата инфлация в сектора на услугите. За разлика от ситуацията в САЩ, увеличението на заплатите в Европа не се компенсира от по-висока производителност. По тази причина ЕЦБ остава предпазлива.

  Независимо че това ще зависи до голяма степен от предстоящите данни за инфлацията, изглежда, че е възможно още едно намаление на лихвените проценти с 25 базисни пункта през септември. Инфлацията обаче вероятно ще бъде по-нестабилна през следващите тримесечия, затова цикълът на облекчаване на паричната политика може да се окаже несигурен. 

  В миналото централната банка имаше склонност да понижава или повишава лихвените проценти на всяко заседание. Сега това ще зависи от ежемесечно публикуваните статистически данни, а също и от позицията на Федералния резерв на САЩ, въпреки че Кристин Лагард се старае да не го признава. Първата пауза ще се състои през юли, тъй като намаляване на лихвите по това време вече не се очаква.

  инфлация ЕЦБ лихвени проценти

  Оценка на новината

  5.00