• Лихвите по държавния дълг на България ще растат

    Лихвите по държавния дълг на България ще растат

    Експертите са на мнение, че с този си ход Министерството на финансите губи доверието на инвеститорите в българския пазар.

    Лихвите по държавния дълг на България ще растат

    Лихвите по държавния дълг на България ще растат и това ще струва по-скъпо на данъкоплатците. Този сценарии очертаха финансови експерти. Според тях причината е липсата на прозрачност във фискалната и дълговата политика. През ноември месец 2015 година Министерството на финансите изненадващо прие, че ще вземе нови 50 млн. евро дълг от външните пазари.

    Икономисти заявиха, че правителството и в частност МФ губи доверието на инвеститорите с този ход по дълговата политика, след като през март пусна много по-голяма облигационна емисия.

    Според експертите това е притеснително, защото правителството губи доверието на финансовите пазари, а техните бизнес решения се базират именно доверието и стабилността в българските пазари.

    Финансистите са на мнение, че увеличението на дълга се случва благодарение на големите харчове по бюджетни системи, които поглъщат ресурси и дават все по-лош резултат.

    лихви инвеститори стабилност на пазара в България

    Оценка на новината

    0