• Над 2.6 млрд. лв. бюджеден излишък очаква финансовото министерството през април

    Над 2.6 млрд. лв. бюджеден излишък очаква финансовото министерството през април

    За положителното бюджетно салдо през месеца допринасят плащанията от ЕС

    Над 2.6 млрд. лв. бюджеден излишък очаква финансовото министерството през април

    Очакваният бюджетен излишък към април 2019 година е в размер на 2. 678 млрд. лв., сочат изчисленията на финансовото министерство. Месец април традиционно се характеризира с превишение на приходите над разходите в бюджета, обясняват експертите. За подобрението на бюджетното салдо през месеца допринасят и възстановените суми от Европейската комисия в частта на помощите.

    Приходите и помощите по консолидираната фискална програма към април 2019 г. се очаква да бъдат в размер на 15.1 млрд. лв., което е 34,5 % от годишния разчет. Спрямо април 2018 г. приходите по КФП нарастват с  над 2.1 млрд. лв., като ръст се отчита както при данъчните и неданъчните приходи, така и при постъпленията по програмите и фондовете на ЕС. Предварителните оценки отчитат ръст в размер на 1.1 млрд. лв. при данъчните приходи, и 673 млн. лв. при неданъчните приходи. Приходите от помощи и дарения нарастват с 378 млн. лева.

    Разходите по консолидираната фискална програма (вкл. вноската на Република България в бюджета на ЕС) към април 2019 г. са в размер на 12.4 млрд. лв., което е 28% от годишния разчет. За сравнение, разходите година по-рано са били в размер на 11.6 млрд. лева. Номиналното нарастване на годишна база е основно поради по-високия размер на разходите за персонал (увеличение с 10 на сто на средствата за заплати, възнаграждения и осигурителни вноски на заетите в бюджетния сектор и поредната стъпка на увеличение на възнагражденията в сектор „Образование“), по-високи социални и здравноосигурителни плащания (ефектът от увеличението на пенсиите от юли 2018 г., и увеличението на здравноосигурителните плащания) и по-високия размер на вноската в общия бюджет на ЕС през 2019 г., се казва в съобщението на финансовото министерство.   

    Частта от вноската на Република България в бюджета на ЕС, изплатена  към 30.04.2019 г., възлиза на 536,6 млн. лв.

    Бюджетен излишък консолидирана фискална програма

    Оценка на новината

    0