• Алтернативните системи за разплащане – близко бъдеще или въпрос на избор

    Алтернативните системи за разплащане – близко бъдеще или въпрос на избор

    Най-голямото предимство на интернет системите за плащания е, че предлагат евтини услуги

    Алтернативните системи за разплащане – близко бъдеще или въпрос на избор

    Глобализацията и интернет промениха начина, по който се извършват разплащанията в съвременния свят. С бързите темпове, с които дигитализацията навлиза в живота ни, електронните плащания стават все по-важни. Може би най-голямото им предимство пред традиционните методи е, че са по-евтин и удобен вариант. Най-важният проблем засега е гарантирането на сигурността им.

    С разрастването на Интернет се увеличава и необходимостта от нови и  гъвкави системи за разплащане. Така по-евтините и лесни плащания в мрежата, както и изпращането и получаването на пари онлайн, получават все по-силен импулс за развитие.

    Ето и някои от най-популярните онлайн системи за разплащане и начина, по който функционират:

    PayPal определено е най-известната електронна система за плащане. Системата е алтернатива на традиционните разплащания с чекове и банкови преводи, като от нея могат да се възползват частни лица, търговци, големи фирми и корпорации. За корпорациите се отчитат такси при паричен трансфер, за останалите потребителите услугите са безплатни. Paypal е собственост на eBay Inc., като повече от 90 процента от плащанията в еВау се извършват през PayPal. От 2007 година Paypal позволява изпращане на пари и от България, а от  октомври 2007 година българските потребители могат и да получават средства.

    Чрез PayPal всеки човек, който притежава валиден имейл, може да превежда пари на друг човек с имейл. Инициаторът на превода трябва първо да си отвори сметка в PayPal и да я обезпечи със средства. Сметката в PayPal може да бъде захранена чрез кредитна, дебитна карта или чрез сметка в банка. За да получи парите, получателят може да изиска чек от PayPal, да си отвори сметка в PayPal или да посочи банкова сметка за превод на сумата. В този смисъл PayPal представлява посредник, който улеснява електронната търговия по света, без да разкрива финансова информация при сделките. Едно от предимствата на PayPal е поверителността на купувача. Всички данни за клиента се управляват в международна система, така че получателят на средствата да вижда само имейла на наредителя.

    Skrill е една от алтернативите на PayPal, както и един от най-използваните и сигурни методи за плащане, лидер в сферата на разплащанията с букмейкъри, покер сайтове, казина, търговия с валути, и други. Skrill e лицензирана от FCA (Financial Conduct Authority) във Великобритания, и към момента има над 35 милиона клиенти по цял свят. Skrill дава възможност на индивидуалните потребители да си открият електронен портфейл. Услугата, обаче, е една от най-скъпите на пазара.

    Клиентите на Skril могат да изпращат и получават плащания в 41 валути. Системата поддържа основните кредитни и дебитни карти. Неприятно за частните потребители на Skrill е таксата за неактивност. Ако сметките на Skrill не се използват за период от 12 месеца, се калкурира малка такса. При PayPal този наказателен елемент го няма.

    Payza е едно от малкото приложения, които ефективно се конкурират с PayPal по лични и бизнес сметки. Процесорът е достъпен в над 190 страни и оперира с 26 различни валути. Payza поддържа повечето функции, с които разполага и PayPal: обмен на пари, безплатни онлайн трансфери, функционалност за смартфони и интегриране на банкови сметки. В рамките на Payza потребителите на процесора могат да извършват финансови операции и с хора, които не притежават сметка в Payza. Друго предимство е бързата регистрация с предоставянето на минимално количество лична информация. Също така, Payza позволява на потребителите да купуват и продават криптовалути - необходим инструмент за професионалния търговец, с оглед на все по-нарастващата популярност на криптовалутите.

    Бизнес профилите също са безплатни. Функцията за масово плащане позволява на потребителите да качват електронна таблица със заплати и да изпращат пари на служители, изпълнители, доставчици и други трети страни. Няколко фирми могат да бъдат управлявани от един профил.

    Google Pay Send е мобилна разплащателна система, разработена от Google, която по-рано беше известна като Google Wallet. През 2018 г. Android Pay и Google Wallet бяха обединени в единна платежна система, наречена Google Pay.

    Тя позволява на хората да изпращат и получават пари от мобилно устройство или настолен компютър, без никакви разходи за изпращача или получателя. За да изпращат пари, потребителите на Google Pay въвеждат имейл адреса или телефонния номер на получателя. След това получателят трябва да свърже този телефонен номер или имейл адрес с банкова сметка, за да получи достъп до тези средства. Потребителите могат да свързват до две банкови сметки, когато акаунтът в Google Pay е създаден. Получените пари отиват в Google Pay Balance и остават там, докато потребителят реши да ги прехвърли към банковата си сметка. Засега обаче, услугата Google Pay Send, въпреки че Google е доминиращ фактор в интернет, е налична само в САЩ, Индия и Великобритания.

    paypal алтернативни системи за разплащания онлайн Payza Google Pay Send Skrill

    Оценка на новината

    0