• Средният срок за разплащане на българските фирми се e увеличил на 63 дни

    Средният срок за разплащане на българските фирми се e увеличил на 63 дни

    Най-голямо отлагане има в секторите "Технологии" и "Строителство", сочи проучване на Euler Hermes  

    Средният срок за разплащане на българските фирми се e увеличил на 63 дни

    За поредна година средният период за разплащане на фирмите в България продължава да расте. Това показва проучване на един от лидерите в застраховането на търговски кредити - Euler Hermes През 2018 срокът за издължаване на българските компании достигна 63 дни, или с един повече в сравнение с 2017 година, и с четири повече в сравнение с 2016 година.

    Издължаването на бизнеса в сектора на технологиите отнема най-много време – 134 дни. В Топ 3 на бавните плащания се завръща строителството - с 82 дни, което е с 3 дни повече в сравнение с предходната година, но все пак доста под нивото от 99 дни за 2016 годината. Другите сектори със значително по-дълъг срок на разплащане, в сравнение със средното за страната, са „Стоки за свободното време“ - със 76 , и „Стоки за бита“ и „Машиностроене“ – където за разплащане обикновено са необходими около 73 дни.

    Въпреки тенденцията за увеличаване на периода, издължаването у нас се осъществява по-бързо, отколкото в световен мащаб. В международен план, за 2018 година, на бизнеса са му били необходими 65 дни, за да си оправи сметките (66 дни през 2017 година). Според анализаторите на Euler Hermes тенденцията за съкращаване на сроковете за разплащане на глобално ниво ще продължи и през 2019 година, и ще се свие с още един ден. Това е резултат от забавянето на икономическия ръст, което прави бизнесът по-внимателен.

    Изключение от правилото правят Средиземноморските държави, които, според експертите, се връщат към “лошия навик” да бавят плащанията. Доказателство за това са данните, които показват, че сроковете в Италия (+5 дни), Франция (+2 дни), Гърция (+2 дни)и Испания (+1 ден) през 2018 година са се удължили още.

    Така трите държави с най-бавно издължаващи се фирми са Китай (средно 92 дни), Гърция (90 дни) и Италия (86 дни). За поредна година най-бързо се разплащат в Нова Зеландия – само за 47 дни.

    “Обръщаме специално внимание на българските компании, които осъществяват търговия с партньори в Средиземноморските държави и особено Гърция, за да са подготвени за възможни сериозни забавяния в плащанията. Това има още по-голяма тежест за средните фирми, които могат да пострадат сериозно от една-единствена по-голяма , и да поставят цялото си съществуване под въпрос”, обясни Камелия Попова, управител на Euler Hermes за България. “С повишен риск са и търговските отношения с компании в Турция, която традиционно е ключова експортна дестинация за България. Там освен дългите срокове за разплащане от 79 дни, имаме допълнителни икономически фактори, които изискват заострено внимание”, допълни тя.

     

    Euler Hermes срок за разплащане на българските фирми

    Оценка на новината

    0