• Започват летните проверки на НАП по Черноморието

    Започват летните проверки на НАП по Черноморието

    Данъчните ще следят основно за отчитането на обороти и издаване на касови бележки

    Започват летните проверки на НАП по Черноморието

    Стотици данъчни инспектори, съвместно с други държавни органи, започват лятната контролна кампания по Черноморието, съобщиха от Националната агенция за приходите. Основният акцент на проверяващите ще е отчитането на обороти и издаването на касови бележки. От НАП припомнят, че и тази година неиздаването на касова бележка се санкционира незабавно със запечатване на търговския обект, освен обичайната глоба.

    Във връзка със старта на лятната контролна кампания, изпълнителният директор на НАП Галя Димитрова се срещна в Бургас със служители на бургаската териториална структура, с които обсъдиха план за контролните действия по Черноморието.

     „Целта ни през лятото на 2019 г. е да имаме по-добро спазване на данъчно-осигурителните правила по Черноморието. Контролът не е самоцел, нито количеството актове и наказателни постановения, по-важно за нас е да расте делът на бизнеса, който почтено спазва закона“, коментира  по повод на започващата контролна кампания изпълнителният директор на НАП. Тя акцентира и на важността при изпълнение на задълженията си служителите на НАП да внушават доверие. „Не трябва и няма да допуснем неспазващият правилата и законите да бъде в по-добра позиция от коректния данъкоплатец“, допълни Галя Димитрова.

    От приходното ведомство отново подчертават, че ще използват дистанционната връзка на всеки касов апарат със сървърите си, за да откриват рискови търговци, чиито продажби значително се различават от обичайните. Софтуерът на данъчните автоматично оценява средните обороти по дейности и региони и групира онези търговци, чиито приходи са много по-различни от средните.

    Освен хотели, ресторанти, барове, магазини, атракциони, паркинги и други търговски обекти, на мониторинг ще бъдат подложени борси и тържища, които снабдяват хотелите с храни и напитки. Тази година данъчните ще проверяват също апарт хотелите, както и туроператори, предлагащи туристически услуги по крайбрежието, както и задълженията на работодателите за осигуряване на персонала във всички браншове.   

    В проверките, които ще обхванат цялото Черноморско крайбрежие, а не само големите курорти, ще участват инспекторите на звеното „Фискален контрол“. Част от проверките ще са на принципа „таен клиент“, но едновременно с това ще патрулират и съвместни екипи на НАП и правоохранителните органи с отличителни знаци. За високорисковите обекти като заведения и дискотеки, ще бъде прилаган и подходът на открито наблюдение в продължение на дни, допълват от НАП.

    Тази година в наблюдението за отчитане на приходи могат да се включат и близо 50 000 граждани, които са изтеглили на телефоните си мобилното приложение на НАП, приканват от приходната администрация. Приложението позволява сканиране на QR кода на всяка касова бележка и проверка за това дали е истинска на сървърите на приходната агенция. Касовите бележки участват в лотарията на данъчните с голяма награда 50 000 лв.

    проверки НАП Черноморие Национална агенция за приходите касови бележки обороти

    Оценка на новината

    0