• Иван Аржентински: Наредба-18 може значително да намали БВП на България

  Иван Аржентински: Наредба-18 може значително да намали БВП на България

  ERP системата EnterpriseOne вече е регистрирана като софтуер за управление на продажбите според Наредба-18

  Иван Аржентински: Наредба-18 може значително да намали БВП на България

  Българската ERP система EnterpriseOne на софтуерната компания ERP.BG вече е успешно регистрирана като СУПТО (Софтуер за управление на продажбите в търговски обект) според изискванията на Наредба-18 на НАП. По този начин тя става една от първите ERP системи с такава регистрация и клиентите на компанията могат да бъдат спокойни, че тяхната дейност отговаря на изисквания на НАП по отношение на продажбите с плащане в брой, съобщават от компанията.

  От ключово значение е също, че занапред всяко приложение, което е част от екосистемата на EnterpriseOne и партньорската мрежа ERP.NET автоматично ще бъде съвместимо с изискванията на Наредба-18. През последните години българската компания инвестира активно в своята партньорска мрежа и подкрепя всеки външен разработчик, който създава приложения за нейната ERP система. Сега всички тези партньорски софтуери автоматично отговарят на изискванията на новата регулация на НАП, защото се базират на вече регистрираната като СУПТО система EnterpriseOne. Доставчици и разработчици, които не са част от партньорската мрежа, също могат да направят своите сайтове и други решения, съвместими с Наредба-18, ако ги интегрират с ERP системата, информират от ERP.BG.

  Иван Аржентински, основател на ERP.BG и представител на Българската асоциация за информационни технологии в преговорите с НАП посочи, че успешната регистрация е плод на неколкомесечната работа на пет програмисти от екипа на компанията. Аржентински, който е сред най-добре запознатите експерти с темата в бранша, обаче изрази сериозното опасение, че Наредба-18 може значително да намали БВП на България и дългосрочно да отблъсне чуждестранните инвестиции. “Това е един от най-тежките регулаторни режими, съществувал някога в България, заради който се налага създаването на стотици страници документация и ангажиране на пет души в продължение на осем месеца” - коментира Иван Аржентински.

  Промените по Наредбата, които нашумяха изключително много през последните месеци, засягат всички български фирми, които приемат плащане в брой.

   

  Снимка: Иван Аржентински, основател и управляващ съдружник на ERP.BG 

   

  бизнес софтуер НАП ERP Enterprise Resource Planning ERP.BG Наредба 18 EnterpriseOne

  Оценка на новината

  0