• "Райфайзен": Банките в Централна и Източна Европа са с рекордна рентабилност

  "Райфайзен": Банките в Централна и Източна Европа са с рекордна рентабилност

  Анализаторите от „Райфайзенбанк” очакват кредитният растеж да се забави в България, Чехия и Словакия

  "Райфайзен": Банките в Централна и Източна Европа са с рекордна рентабилност

  Банковият сектор в Централна и Източна Европа е близо до рекордна рентабилност. Това е основният извод в доклад на „Райфайзен Рисърч” за 2019 г. Анализаторите отчитат двуцифрена възвръщаемост на капитала в регионите на Централна, Югоизточна и Източна Европа.

  Чехия и Косово са най-рентабилните пазари в региона, докато Румъния, Унгария и Украйна са пазарите с най-интересен обрат, сочат данните от анализа.

  Печалбата на банковия сектор в Централна и Югоизточна Европа възлиза на общо 13-14 милиарда евро, като в целия регион на ЦИЕ за 2018 г. тя е над 30 милиарда евро.

  Показателят необслужвани кредити в Централна и Източна Европа е в едноцифрената зона, като най-ниското ниво е в Централна Европа (Чехия, Унгария и Словакия) – 3.3%, докато в югоизточната част на континента този процент е 7%, а в източната – 9.3%.

  Според анализаторите от „Райфайзен Рисърч” диференциацията в регионалните стратегии на големите трансгранични банки се увеличава, но Чехия, Румъния и отчасти Русия са сред основните пазари на водещите банкови групи в ЦИЕ.

  Руският банков пазар се възползва от консолидацията и отново отбелязва двуцифрена възвръщаемост на капитала, се посочва в документа. Очертава се като стабилен бизнес за чуждестранните банки, които отдавна оперират на пазара.

  Пазарният дял на австрийските банки в ЦИЕ отново се доближава до рекордни нива. До известна степен отслабва растежът им в Централна Европа, особено в банкирането на дребно, поради регулаторни ограничения.

  Анализаторите на „Райфайзен” увеличават очакванията си за растеж в Унгария, Румъния и Украйна, както и за солиден растеж в Сърбия, Хърватия и Русия. Очаква се кредитният растеж да се забави леко в Чехия, Словакия и България.

  банков сектор рентабилност "Райфайзенбанк" доклад Централна и Източна Европа възвръщаемост на капитала

  Оценка на новината

  0