• Откриха офиса на Световната банка в София

    Откриха офиса на Световната банка в София

    По-рано през деня премиерът Борисов сe срещна с Управляващия директор на Групата на Световната банка Шаолин Янг

    Откриха офиса на Световната банка в София

    Министър-председателят Бойко Борисов, министърът на финансите Владислав Горанов, кметът на София Йорданка Фандъкова и Шаолин Янг - управляващ и главен административен директор на Групата на Световна банка, откриха център за споделени услуги в София, чрез който ще се предоставя корпоративна и технологична подкрепа на бизнес операциите на петте институции от Групата по целия свят. Новият офис на Световната банка в българската столица е разположен в София Тех парк.

    „Често се съмняваме колко успешни можем да бъдем. Днес е един от примерите, колко знаещи и можещи сме, след като такава глобална институция като Световната банка, може да намери и намира повод да припознае България като второто място, след Чанай, Индия, където да бъде открит подобен център за споделени услуги“, заяви в приветствието си министърът на финансите Владислав Горанов.

    Новият офис се изгражда в допълнение на съществуващия център за споделени услуги на Световната банка в Ченай, Индия. Структурата в София ще позволи на институцията да обслужва по-добре своите служители от различните часови зони, като очакванията са да окаже положително влияние и върху икономическата среда у нас.

    България и Групата на Световната банка имат устойчивото и дългогодишно партньорство, което днес продължаваме да развиваме, заяви министър-председателят Бойко Борисов по време на срещата си с Управляващия и главен административен директор на Групата на Световната банка Шаолин Янг, предаде правителствената пресслужба. В рамките на разговора в Министерския съвет премиерът Борисов изтъкна подкрепата на българското правителство за създаването на Център на Банката за споделени услуги в София.

    Бойко Борисов отбеляза предимствата, които открояват страната ни и я превръщат в привлекателна дестинация за институции от ранга на Световната банка - стратегическото местоположение, стабилната политическа и икономическа среда, наличието на висококвалифицирана работна ръка, добрата инфраструктура.

    Премиерът Борисов изрази увереност, че установяването на Центъра за споделени услуги у нас ще има положително влияние за българската икономика. По думите му, това ще надгради потенциала в сектори с висока добавена стойност и ще осигури работни места за високотехнологични специалисти. В допълнение, присъствието на авторитетна организация в лицето на Световната банка в България ще издигне допълнително престижа на страната ни пред международната инвеститорска общност като атрактивна дестинация за бизнес и инвестиции.

    През април тази година Министерският съвет одобри Споразумението между българското правителство и Световната банка за създаването на неин център в София за споделени услуги.

    Центърът в София ще осигури възможност за непрекъсваемост на дейностите по предоставяне на услуги в областта на информационните технологии, финансовия мениджмънт и управлението на човешките ресурси. Предвижда се в него да бъдат ангажирани голям брой ИТ специалисти и други висококвалифицирани експерти, които ще заменят и разширят услугите, предоставяни от централата на Световната банка, и ще бъдат ангажирани с разработването на продукти с висока добавена стойност.

    Реализацията на проекта ще се осъществява поетапно. Началната фаза стартира през настоящия месец юли, а пълният капацитет от над 300 заети места трябва да бъде достигнат в рамките на 5 години.

     

    Снимка: Пресслужба на Министерски съвет 

    Световна банка IT Бойко Борисов Център на Световната банка в София Шаолин Янг

    Оценка на новината

    0