• Омбудсманът внесе в Народното събрание законопроекта за личния фалит

    Омбудсманът внесе в Народното събрание законопроекта за личния фалит

    България е единствената държава в Европейския съюз, в която липсва законодателна уредба за несъстоятелност на физическите лица, като същевременно страната ни се наражда в топ 5 по лоши кредити в Европа

    Омбудсманът внесе в Народното събрание законопроекта за личния фалит

    Омбудсманът Мая Манолова внесе в Народното събрание Законопроектът за несъстоятелността на физическите лица, по-известен като закона за т. нар. личен фалит. В разработването на законопроекта, продължило повече от година, са се включили магистрати и юристи.

    България е единствената държава в Европейския съюз, в която липсва законодателна уредба за несъстоятелност на физическите лица, като същевременно страната ни се наражда в топ 5 по лоши кредити в Европа, сочат данните на институцията на Омбудсмана.

    "Страхът от грешка превръща започването на бизнес в руска рулетка, при която ти имаш право на една грешка, на един изстрел", заяви Мая Манолова, цитирана от Българското национално радио.

    При представянето на законопроекта до омбудсмана застанаха млади предприемачи, представители на стартъп асоциацията у нас.

    Според нова евродиректива, влязла в сила през юни, България трябва да приведе законодателството си в съответствие с разбирането за „втория шанс“ и с развиването на културата за разсрочване на дългове, от което полза ще имат както кредиторите, така и хората, изпаднали в несъстоятелност, става ясно от позицията на Омбудсмана.

    Законопроектът разписва правила за опрощаване на до 50% от задълженията.

     

    Снимка: Пресцентър на Омбудсмана на Република България

    лоши кредити омбудсман Мая Манолова личен фалит

    Оценка на новината

    0