• Големите предприятия с ERP системи получават алтернатива по Наредба Н-18

  Големите предприятия с ERP системи получават алтернатива по Наредба Н-18

  Промени в Наредбата за касовите апарати, публикувани за обществено обсъждане, предвиждат част от фирмите да получат по-дълги срокове, за да отговорят на изискванията на спорния нормативен акт

  Големите предприятия с ERP системи получават алтернатива по Наредба Н-18

  Големите предприятия с приходи от продажби над 16 млн. лв., стойност на активите по баланс над 8 млн. лв. и персонал от над 50 души (за които са налице поне 2 от трите критерия), и чиито продажби в брой са под 5% от приходите, ще могат да избират да ползват и софтуер за управление на продажбите (СУПТО), който създава стандартизиран одиторски файл. Това съобщиха от Националната агенция за приходите. Компаниите, избрали новата възможност, трябва да приведат дейността си в съответствие с Наредба Н-18 до края на март 2020 г. Тази алтернатива, която получават големите предприятия, е записана в проект за изменение на наредбата, публикуван за обществено обсъждане от Министерството на финансите. Тези предприятия ще трябва да изпращат в НАП стандартизирания си одиторски файл веднъж годишно. Мотивите за предложението са свързани с голямата сложност на ERP системите, с факта, че тези предприятия имат малък дял на продажби в брой и необходимостта от сложна и изискваща време доработка на системите. Ниският дял на плащанията в брой в комбинация със заложените икономически критерии обуславя и по-ниския данъчен риск за тези компании, изтъкват от НАП.

  Поради голямото разнообразие на софтуерите, използвани в онлайн търговията, отсрочка да приведат дейността си в съответствие с Наредба Н-18 до края на март 2020 г. ще получат и електронните магазини, които не използват друг софтуер за управление на продажбите, освен софтуера на електронния магазин, информират данъчните.

  Предлага се удължаване с 4 месеца и на срока за търговците, регистрирани или нерегистрирани по ДДС, които използват софтуер за управление на продажбите, съобщават от приходната администрация. Предложението предвижда те да приведат в съответствие дейността си до 31 януари 2020 г.

  електронна търговия НАП Наредба Н-18 е-магазини софтуер за управление на продажбите

  Оценка на новината

  0