• НАП: Ново отлагане на сроковете по Н-18 няма да има

  НАП: Ново отлагане на сроковете по Н-18 няма да има

  По време на среща с експерти на приходната агенция представители на световни софтуерни компании са потвърдили, че могат да създадат и инсталират софтуер за управление на продажбите, съобразен със законовите изисквания у нас

  НАП: Ново отлагане на сроковете по Н-18 няма да има

  Според НАП ново отлагане на сроковете за привеждане на софтуерите за управление на продажбите (СУПТО) в съответствие с изискванията с Наредба Н-18 няма да има. Това стана ясно на среща между експерти на приходната агенция и производители, внедрители и ползватели на софтуер за продажби, информираха от данъчната администрация. Преди дни бяха публикувани за обществено обсъждане последните промени в Наредбата за касовите апарати, които удължават сроковете за част от фирмите, за да отговорят на изискванията на спорния нормативен акт

  Заместник-изпълнителният директор на НАП Пламен Димитров посочи, че в оставащите месеци до края на януари 2020 г., респективно до края на март, трябва да бъде направено необходимото за разработване, деклариране пред НАП и внедряване при търговците на СУПТО, съобразено с новите правила.

  На срещата присъстваха български представители на световни софтуерни компании, като беше уточнено, че локалните внедрители могат да създадат и инсталират софтуер за управление на продажбите, съобразно местните законови изисквания. В списъка на НАП за софтуер за продажбите вече има такива, разработени на основата на чуждестранни софтуерни решения, изтъкват данъчните.

  В рамките на общественото обсъждане ще бъдат коментирани и предложени за промяна някои текстове на наредбата, за да се улесни разбирането и прилагането й. Предстои изготвянето и на подробно указание от НАП за прилагането на нормативния акт, беше съобщено още на срещата.

  В следващите седмици предстоят нови срещи на екипа на НАП с различни професионални и браншови организации, както и с разработчиците на софтуер за продажби.

   

  НАП касови апарати Наредба Н-18 Софтуер за управление на продажбите в търговските СУПТО

  Оценка на новината

  0