• 5.1 млн. лв. глоба за НАП заради теча на личните данни

  5.1 млн. лв. глоба за НАП заради теча на личните данни

  Справката в приложението за това какъв вид лични данни са били разкрити за български граждани ще бъде пусната в експлоатация през следващата седмица, съобщиха от НАП

  5.1 млн. лв. глоба за НАП заради теча на личните данни

  Националната агенция за приходите ще бъде глобена с 5.1 млн. лв. заради безпрецедентния теч на лични данни, в резултат на хакерската атака в средата на юли, когато изтекоха личните данни на над 5 млн. българи. Това стана ясно от думите на председателя на Комисията за защита на личните данни Венцислав Караджов пред bTV.

  Приходната администрация може да направи възражение в рамките на три дни, след като получи акта.

  Междувременно, от НАП обявиха, че оспорват акта за установяване на административно нарушение от страна на Комисията за защита на личните данни, като предстои да обжалват и наказателното постановление.

  Главният мотив за оспорването на акта на КЗЛД е, че неоторизираният достъп, кражбата на данни и последващото им публично оповестяване са резултат от действия,  представляващи престъпление по смисъла на Наказателния кодекс, осъществени независимо и въпреки предприетите от НАП технически и организационни мерки за защита.

  От НАП обмислят и предприемането на съдебни действия спрямо извършителите на хакерската атака срещу сървърите на агенцията, като е възможно както присъединяването на агенцията в наказателното производство, така и воденето на гражданско дело.  Така финансовата претенция в размер, покриващ наложената на приходната агенция имуществената санкция, ще бъде насочена към извършителите на престъпното посегателство.

  Справката в приложението за това какъв вид лични данни са били разкрити за български граждани, ще бъде пусната в експлоатация през следващата седмица, съобщават още от НАП. Проверката ще може да бъде извършена чрез идентификация с персонален идентификационен код (ПИК), издаден от приходната агенция, или с електронен подпис. Такава справка ще може да се направи и в офисите на НАП в страната след представяне на лична карта

  НАП лични данни хакерска атака глоб

  Оценка на новината

  0