• НАП пусна сайта за проверка на изтеклите лични данни

    НАП пусна сайта за проверка на изтеклите лични данни

    Гражданите, които искат да се информират какви точно са личните им данни, изтекли от НАП, могат да го направят по електронен път, в офис на приходната администрация, или на специално разкрита телефонна линия – ако живеят зад граница

    НАП пусна сайта за проверка на изтеклите лични данни

    Вече е достъпно приложението, чрез което всеки гражданин може да разбере какви негови лични данни са били неправомерно разпространени, вследствие на хакерската атака срещу базата данни на НАП през юли, съобщиха от приходната администрация. Електронната услугата е качена в специално разработен сайт, чрез който НАП ще продължи да информира засегнатите лица. Справка може да бъде получена по следните начини :

    • По електронен път - достъпът до автоматичната електронна справка за клиенти се осъществява на адрес - https://check.nra.bg/. Справката е достъпна с ПИК, издаден от НАП, или с електронен подпис. Справка с електронен подпис може да бъде направена само за физическо лице, което е посочено като титуляр или автор в електронния подпис и в него се съдържа ЕГН.
    • В офис на НАП – справка може да бъде направена във всеки един офис на НАП. Услугата се предоставя след идентифициране с документ за самоличност. В случаите, в които интересуващият се желае да направи справка за друго лице, е необходимо да предостави пълномощно.
    • По телефонабългарските граждани, които не разполагат с ПИК и КЕП, живеят дългосрочно в чужбина и нямат възможност да посетят офис на НАП, могат да получат информация на телефонния номер за връзка с НАП от чужбина – +359 2 9859 6801. След свързване, експерт от приходната агенция ще зададе на обадилия се контролни въпроси с цел идентификация и предоставяне на нужната Ви информация.

    Обща информация за чуждестранните лица е публикувана в английската версия на създадения по темата сайт: https://check.nra.bg/en/. Чуждестранните лица, за които има разпространени лични данни, ще бъдат уведомени от данъчната си администрация, допълват от НАП.

    Новата надградена услуга, която предоставя информация за неправомерно достъпените и незаконно разпространени лични данни, замества съществуващата досега проверка, която се извършваше с ЕГН и телефонен номер.

    НАП проверка пик сайт КЕП изтекли данни справка

    Оценка на новината

    0