• Инвестициите на българите растат с по една четвърт на година, но все още са само 2% от спестяванията

    Инвестициите на българите растат с по една четвърт на година, но все още са само 2% от спестяванията

    Пазарът на инвестиционни продукти у нас има голям потенциал в сравнение с останалите страни от региона

    Инвестициите на българите растат с по една четвърт на година, но все още са само 2% от спестяванията

    За последните 10 години обемът на инвестициите на домакинствата в България отбелязва ръст от 250%. За същия период обемът на депозитите се е увеличил със 135%. Въпреки изпреварващото нарастване на инвестициите, все още те представляват само 2.3% от всички спестявания на българите, докато останалите 98% са за депозитите. Това показва анализ на пазара на спестявания и инвестиции, представен от УниКредит Булбанк. В представянето на анализа участие взеха главният изпълнителен директор на банката Теодора Петкова, директорът Банкиране на дребно Джакомо Волпи и Сава Савянов, мениджър Продажби на инвестиционни продукти.  

    Повод за проучването е десетгодишнината от началото на продажбите на „Спестовен план“ – продукт на УниКредит Булбанк, който дава възможност за спестяване и реализиране на добра доходност с малки суми всеки месец, които се инвестират във взаимни фондове.

    „Най-добрият начин да започнете да инвестирате са спестовните планове. С тях вие избирате инвестиционната стратегия, инвестирате малки суми месечно във фондове на Амунди и разполагате с информация за вашите средства“, коментира Джакомо Волпи, директор Банкиране на дребно в УниКредит Булбанк. Той посочи, че средният годишен ръст на инвестициите във взаимни фондове в България за последните 2 години (2017-2018) е 23%. „Така делът на инвестиции във взаимни фондове расте, но все още остава далеч от нивата в развитите пазари и дори останалите страни от Централна и Източна Европа“, допълва Волпи.

    „Свидетели сме на ръст на икономиката и доходите, който естествено води и до увеличение на спестяванията. Виждаме голям потенциал в пазара на инвестиционни продукти и продажбите на нашия Спестовен план са доказателство за това“, коментира Теодора Петкова, главен изпълнителен директор на УниКредит Булбанк. Клиентите на УниКредит Булбанк, избрали инвестициите като възможност, са нараснали през 2018 г. с 22% на годишна база.

    Експертите на банката посочват, че разпределението на активите в портфейла на българските инвеститори се доближава до структурата на портфейла на средния европейския инвеститор. Според изчисленията в анализ на УниКредит Булбанк потенциалът за допълнителна доходност от капиталовите пазари е очевиден. Така например, 1 000 лв. депозирани през 2014 г. носят лихвен приход от 59 лв. към днешна дата или 1.15% на година. В същото време, 1 000 лв. инвестирани в кошница от европейски облигации, биха имали възвращаемост от 139 лв. или почти 2.5 пъти по-висока от тази на депозита.

    УниКредит Булбанк поддържа лидерската си позиция на най-добра дигитална банка като непрестанно и устойчиво инвестира и реализира проекти в тази област. Голяма част от банковите услуги могат да се получат онлайн – извършване на преводи и плащания, откриване на сметка, сключване на застраховка, дори получаване на финансов съвет. Инвеститорите във взаимни фондове вече имат възможност да следят и инвестициите си през мобилното приложение на Булбанк Мобайл.

    Няма етикети за тази новина

    Оценка на новината

    0