• Местните данъци ще бъдат определяни от новите кметове

    Местните данъци ще бъдат определяни от новите кметове

    В рамките на новия мандат всички кметове сами ще вземат решение каква политика за местните данъци да следват.

    Местните данъци ще бъдат определяни от новите кметове

    Според министърът на финансите Владислав Горанов, местните данъци в България и като номинален размер, и като данъчна основа, и като данъчна ставка са изключително ниски, за да може да се поддържа нормална общинска инфраструктура. Той обясни, че законът е определил диапазони за възможния размер на местните данъци. Много от общините, обаче стоят в долния им край по отношение на отделните данъци. По думите му сега започва новият мандат на местните власти и всеки кмет трябва да си поеме отговорността и да прецени каква политика да води. Той бе категоричен, че приходите от тол таксите са предназначени единствено за поддръжка на републиканските пътища.

    По повод тезата, че в проектобюджета умишлено се залагат по-ниски приходи с цел свободно разпределяне на събрания ресурс, министърът коментира, че ако се погледнат приходите за следващата година като дял от БВП, ще се види, че те нарастват, тоест хипотезата, че са залагожени по-ниски приходи за следващата година, за да се разчита евентуално на някакво преизпълнение е несъстоятелна. Финансовият министър е категоричен, че нито един лев преизпълнение на приходната част на бюджета не може да бъде изхарчен от правителството.

    Във връзка с коледните надбавки за пенсионерите министър Горанов отбеляза, че изпълнението на бюджета позволява да се продължи традицията и през тази година. „Увеличението на пенсиите е такова, каквото произвежда пенсионният модел – той предвижда пенсиите да се изчисляват при първото им отпускане в съответствие с формула, която отчита приноса на всеки човек, след това да се осъвременяват, при отчитане на инфлацията и ръста на средния осигурителен доход“, разясни министърът. По думите му неслучайно правилото се нарича „златно швейцарско” – за да има по-високи пенсии, трябва да има по-високи доходи на осигурените, трябва да има по-високи заплати и правителството работи в тази посока. „В следващата година сме предвидили увеличение  на минималната заплата и на заплатите в бюджетния сектор, като по този начин съвсем целенасочено и съзнателно притискаме реалния сектор да следва тази политика и да увеличава доходите“, коментира той.

    В заключение Владислав Горанов отбеляза, че през следващата година в бюджета са предвидени повече инвестиции в образованието, като една не само икономическа, но и демографска мярка.

     

    финанси доходи икономика инфлация БВП минимална работна заплата в България приходи тол такси инфраструктура средномесечен осигурителен доход пенсионери местни данъци кметове проектобюджет коледни добавки

    Оценка на новината

    0