• За шеста поредна година се проведе конференцията "Банките и бизнесът"

    За шеста поредна година се проведе конференцията "Банките и бизнесът"

    На събитието присъстваха изпълнителни директори и председатели на бордовете на най-големите банки, представители на регулатора, експерти, представители на бизнеса, финтех компании, IT компании, консултанти, адвокатски кантори и инвестиционни фондове.

    За шеста поредна година се проведе конференцията "Банките и бизнесът"

    На 14 ноември за шеста поредна година се проведе конференцията „Банките и бизнесът“. Събитието се състоя в хотел Балкан в София. Сред гостите на събитието бяха изпълнителни директори и председатели на бордовете на най-големите банки, представители на регулатора, експертипредставители на бизнеса, финтех компании, IT компании, консултанти, адвокатски кантори и инвестиционни фондове.

    Ключови теми обсъждани по време на конференцията бяха: Банковият сектор през 2020 - приоритети и предизвикателства; Изводите от стрес тестовете на банките; Запазването на ниските лихви - ефектите върху банките и кредитирането; Какви възможности отваря PSD 2 пред банковия сектор и какви са рисковете; Иновации и технологични решения.

    Председателят на Управителния съвет и главен изпълнителен директор на УниКредит Булбанк, Теодора Петкова взе участие в основния панел „Обзор на банковия сектор след стрес тестовете - предизвикателства и основни тенденции в индустрията през следващата година“. По време на конференцията Петкова коментира, че банковият сектор е в процес на обновление на начина, по който прави бизнес. Това, освен че цели да подобрява работата на банките, е и от полза за привличане за талантливи и млади хора.

    Теодора Петкова посочи като показател за стабилността на системата  коефициентът за капиталова адекватност, който е над 20%.

    Тя изрази увереност, че роботите ще бъдат от полза за по-доброто изпълнение на работата и за подобряване на процесите. Петкова допълни, че банките ще продължат тенденцията да развиват партньорства с небанкови институции. Главният изпълнителен директор на УниКредит не изключи възможността някои от банките през следващата 2020 година да търсят възможност за консолидация.

    Петкова отбеляза, че въпросът за дела на необслужваните кредити в сектора се решава активно през последните години. В заключение тя коментира, че банковата система като цяло продължава да се движи в посока конструктивно, консервативно управление на риска,  за да е подготвена за следващите стъпки и условия.

     

     

     

     

    бизнес финанси банки икономика иновации банков сектор Конференция небанкови институции стрес тестове в банките кредитиране ниски лихви консолидация необслужвани кредити

    Оценка на новината

    0