• Какво ще се случи с лихвените проценти в САЩ през 2020г.?

    Какво ще се случи с лихвените проценти в САЩ през 2020г.?

    Централната банка на САЩ в сряда заяви, че лихвените проценти са на "подходящи" нива, за да се запази най-дългият икономически ръст в историята

    Какво ще се случи с лихвените проценти в САЩ през 2020г.?

    Федералният резерв категорично предполага, че няма вероятност лихвените проценти да се раздвижат много преди изборите през 2020 г.
    След три директни намаления на лихвените проценти, централната банка на САЩ в сряда заяви, че лихвените проценти са на "подходящи" нива, за да се запази най-дългият икономически ръст  в историята.
    Голямото мнозинство от служителите на Федералния резерв предвиждат държавните проценти да са стабилни до 2021 г. - или по-късно. Шефът на Федералния резерв Джером Пауъл заяви, че ще е необходима "съществена преоценка" на икономическите перспективи на централната банка, за да се промени това.

    "Федът е на път да не направи нищо за обозримо бъдеще", пише в бележка до клиентите Иън Шепърдсън, главен икономист в Pantheon Macroeconomics.
    Това мислене има смисъл. Страховете от рецесия са облекчени. Наемането се възстанови. Търговската война може да затихне.

    Но какво ще стане, ако консенсусът е грешен? Това се случи през 2018 г., когато най-много икономисти очакваха, че Федералният резерв ще повиши ставките три или дори четири пъти за година. Вместо това Powell & Co. обърна курса и внезапно намали процентите, за да стимулира икономиката.
    Rabobank, холандската банка, която е била древна при прогнозирането на промяна на Федералния резерв, сега предупреждава, че работата на централната банка дори не е близо до свършена.
    "Федералният резерв смята, че държи всичко под контрол", пише Филип Марей, старши американски стратег на Rabobank, в бележка до клиенти в сряда.
    Но същият този модел на прогнозиране, който накара Rabobank правилно да определи края на скорошния цикъл за повишаване на ставките на Федералния резерв, сега сигнализира, че централната банка ще трябва да "намали лихвите до края на 2020 г.", каза Марей.

    „Трите застрахователни съкращения направени през 2019г. няма да бъдат достатъчни, за да не позволят икономиката да навлезе в рецесия", написа той. "Въпреки че Федералният резерв все още е убеден, че са направили корекция в средния цикъл, смятаме, че е по-вероятно да сме закъснели в цикъла."
    Rabobank прогнозира, че Фед ще поддържа ставки стабилни при сегашния диапазон от 1,5% до 1,75% до април. Тогава фирмата предвижда, че Федералният резерв ще стартира първото от шест „рецесионни“ съкращения.
    И това може да се окаже много погрешно, особено ако търговската война между Съединените щати и Китай започне да се проваля.
    Американските акции се съживиха в четвъртък с новината, че двете страни по принцип са се договорили за предварителна търговска сделка. „Сближаваме Ммного сме близо до голямата сделка с Китай“, туитира президентът Доналд Тръмп.
    Дори и без търговска сделка, Goldman Sachs очаква американската икономика да се ускори през 2020 г., което да доведе до ниво на безработицата под 3,3%.
    Банката на Америка заяви, че Федералният резерв сигнализира за "дълга пауза".
    Пазарите отчитат едва 15% шанс, че Федедералния резерв ще намали процентите повече от веднъж през 2020 г., според CME FedWatch Tool. Инвеститорите сигнализират, че няма шанс процентите да спаднат до нула.

    финанси САЩ икономика Федерален резерв Фед лихвени проценти

    Оценка на новината

    0