• Опасенията относно Brexit стопираха възхода на паунда

    Опасенията относно Brexit стопираха възхода на паунда

    Паундът загуби постигнатия си напредък, заради новопоявили се безпокойства относно Brexit

    Опасенията относно Brexit стопираха възхода на паунда

    Паундът се върна на нивото, на което беше преди общите избори във Великобритания. Причина за това са появилите се нови опасения относно безмитен Brexit. Правителството заяви, че иска да елиминира всяка възможност за удължаване на преходния период за Brexit след края на следващата година.

    Лирата падна с 1% спрямо долара, до под 1,32 долара, а спрямо еврото с 1,2% до 1,18 евро. Индексът на акциите FTSE 250, който включва компании с по-голяма експозиция към икономиката на Обединеното кралство, падна с 1,4%. Индексите на лирата и акциите на Обединеното кралство скочиха, след като консерваторите спечелиха ясно мнозинство в общите избори във Великобритания.

    Стерлинг се изкачи над 1,35 долара в един момент - най-високото му ниво от май миналата година с надеждата, че голямото мнозинство ще премахне несигурността по отношение на Brexit. Но паундът се понижи във вторник сутринта, след като правителството заяви, че ще добави нова клауза към законопроекта за Brexit, за да изключи евентуалното удължаване на преходния период след края на следващата година. Според критиците това повишава шанса Великобритания да напусне ЕС без търговска сделка.

    Но старши министър на кабинета Майкъл Гоув каза, че както Великобритания, така и ЕС "са се ангажирали да гарантират, че ще има споразумение" до края на 2020 г. Анди Скот, асоцииран директор на съветника за финансов риск JCRA, заяви: „Тази сутрин лирата бе поела в обратната посока, като се понижи с около 1% спрямо долара и еврото, след като Борис Джонсън обяви, че преходният период няма да бъде удължен след 2020 г.“

    „Остава много малко време, за да се постигне цялостно споразумение за свободна търговия с ЕС.“
    "Впечатляващите резултати на лирата след излизането на резултатите от изборите вече са напълно заличени, тъй като пазарите напомнят, че обещанието на Борис Джонсън да напусне ЕС е нещо, което той възнамерява да изпълни, вероятно без да договаря приятелски бъдещи отношения."

    Майкъл Браун, старши анализатор в разплащателната компания Caxton, каза: "Пазарите вече са по-уплашени от излизане от ЕС без сделка в края на следващата година."

    "Въпреки новото получено мнозинство за премиера, което доведе до облекчаване на митинга, печалбите винаги ще бъдат ограничени, тъй като инвеститорите насочиха вниманието си към втората фаза на преговорите." Г-н Търнър добави, че рискът Великобритания да се върне към търговията с ЕС при условията на Световната търговска организация „все още може да доведе до по-големи ходове на стерлингите, особено предвид последните шумове, идващи от Даунинг Стрийт“.

    Но Дейвид Чийтъм, главен пазарен анализатор в XTB, каза, че този ход е "по-символичен, отколкото правно обвързващ", тъй като законопроектът може да бъде заменен от бъдещото законодателство.

    долар финанси икономика евро паунд ЕС Brexit лира

    Оценка на новината

    0