• Андрю Бейли е избран да ръководи Банката на Англия

    Андрю Бейли е избран да ръководи Банката на Англия

    Андрю Бейли, в момента ръководи Органа за финансово поведение и през март ще поеме поста на Марк Карни

    Андрю Бейли е избран да ръководи Банката на Англия

    Обединеното кралство избра  наследик на Марк Карни да бъде Андрю Бейли, който да стане управител на Банката на Англия, тъй като икономиката навлиза в неизследвана територия след Brexit.
    Андрю Бейли, понастоящем ръководител на Управлението за финансово поведение и бивш заместник-губернатор на централната банка на Обединеното кралство, ще поеме работата, когато Карни отстъпи поста през март. Карни беше назначен през 2013 г. за петгодишен мандат, но напускането му на банката се забави три пъти заради объркването около излизането на Великобритания от Европейския съюз.
    Бейли може да очаква по-голяма яснота относно Brexit след ясната победа на премиера Борис Джонсън в изборите за Обединеното кралство миналата седмица.

    "Когато стартирахме този процес, казахме, че търсим лидер на международна позиция с експертни познания в паричните, икономическите и регулаторните въпроси", заяви в изявление канцлерът на касата на Великобритания Саджид Джавид. "В Андрю Бейли това сме назначили ... Той е правилният човек, който да ръководи банката, докато градим ново бъдеще извън ЕС."
    Андрю Бейли, понастоящем главният финансов регулатор на Обединеното кралство, ще изпълнява осемгодишен мандат като управител на Банката на Англия.

    С голямо мнозинство в парламента правителството на Джонсън е готово да изведе Великобритания от Европейския съюз до 31 януари 2020г., след повече от три години откакто страната гласува да напусне блока. След това Великобритания ще влезе в преходен период, който поддържа съществуващите търговски договорености, докато новите условия на връзката й с блока са подготвени.
    Това не означава, че новият губернатор има лесен път напред. Икономистите не са сигурни как ще се справи икономиката на Обединеното кралство през следващата година, докато преговорите продължат. Има също така опасения, че на страната ще изпусне времето за сключване на сделка преди изтичането на преходните договорености в края на 2020 г., което повишава перспективата за вредно разкъсване на търговските връзки с ЕС.
    Паундът, който нарасна до най-високото си ниво от средата на 2018 г. след изборите, отхвърли всички тези печалби тази седмица, когато тревогите на Brexit се увеличиха. Сега се търгува обратно близо до 1,30 долара.
    Как ще се развие паричната политика през следващата година, е трудно да се предвиди. Някои икономисти очакват ръстът на заплатите и потребителските разходи, които да започнат да тласкат инфлацията, засилвайки ситуацията за повишаване на лихвите. Други се опасяват,  дали Великобритания ще остане в близки отношения с Европейския съюз

     „Не е лесен момент и Бейли трябва да бъде готов да се приспособи по всякакъв начин в зависимост от това как Brexit и световната търговия ще се развият през следващата година“, заяви Джаспър Лоулър, ръководител на изследването в London Capital Group.

    Политическите рискове също не са изчезнали изцяло. Националистите спечелиха голяма победа в Шотландия на изборите във Великобритания и вече настояват за референдум за независимост.
    Бейли ще бъде 121-и управител на Банката на Англия, откакто е основана преди 325 години. Той е назначен за осемгодишен мандат и ще получи заплата от 495 000 паунда (645 000 долара).

    финанси икономика Великобритания ЕС Brexit Банка на Англия

    Оценка на новината

    0