• Взети са мерки против компромиси с курса на еврото

    Взети са мерки против компромиси с курса на еврото

    Решението предвижда още България да не участва в ERM II при курс различен от 1.95583 лева за едно евро.

    Взети са мерки против компромиси с курса на еврото

    С решение на парламента действащият валутен курс от 1.95583 лева за едно евро да се запише като задължително условие за членството на България в обменно-валутния механизъм ERM II, познат като чакалнята за еврозоната. Това компромисно решение предлага ГЕРБ, за да се успокоят домакинствата и бизнеса за стабилността на валутния борд.

    Предложението на ГЕРБ е към вече внесената допълнителна алинея 3 в чл. 29 на Закона за БНБ да се приеме и специално Решение на Народното събрание. Текстът на алинеята транспонира в българското законодателство механизма за определяне на валутните курсове на кандидатките за еврозоната , но предизвика бурни дискусии заради отварянето на възможност, макар и теоретична, чрез него Европейската централна банка (ЕЦБ) или страни членки на еврозоната (плюс Дания, която е в чакалнята) да поискат промяна в нивото на фиксирания валутен курс на България.

    Новият текст – гаранция, която предлага ГЕРБ, гласи, че в преговорите за курса лев/евро министърът на финансите и управителят на Българската народна банка могат да предлагат и гласуват единствено за сега действащия курс 1.95583 лева за едно евро. Решението предвижда още България да не участва в ERM II при курс различен от 1.95583 лева за едно евро.
    Фактът, че тези текстове не са вписани в закон, а в отделно решение на Народното събрание, трябва да удовлетвори Европейската централна банка, тъй като ще види, че законодателството на България съответства на нейните правила. В същото време решението на парламента, макар да не е закон, ще задължава държавата да се оттегли от всякакви разговори, ако има натиск за обезценка на лева. Последното вече бе обещано от финансовия министър Владислав Горанов, който посочи, че ако България не влезе при този курс, въобще няма да влиза в еврозоната.

    Предложението на ГЕРБ е изпратено до останалите парламентарни сили и в момента те обсъждат дали да го приемат. Финалният резултат ще се види днес следобед, когато текстовете ще се гласуват в бюджетната комисия към парламента.
    Според юристи, с които се консултира "Икономист", в решението трябва да се запише изрично, че то е свързано с прилагането на чл. 29 ал. 3 от Закона за БНБ, за да не изпаднат двата акта на Народното събрание в колизия.

    финанси БНБ икономика евро ЕЦБ Еврозона лев курс валутер борд

    Оценка на новината

    0