• Очаква се ЕЦБ да предприеме план за справяне с кризата

    Очаква се ЕЦБ да предприеме план за справяне с кризата

    Анализаторите очакват ЕЦБ, която се намира във Франкфурт, да обяви, че ще поддържа лихвените проценти при исторически ниски нива

    Очаква се ЕЦБ да предприеме план за справяне с кризатаЕвропейската централна банка

    Берлин (dpa) - Европейската централна банка (ЕЦБ) вероятно ще направи първите си стъпки в четвъртък за прилагане на плана си за действие за отпускане на парични стимули, тъй като рецесията, в резултат на коронавирусната криза, обгръща еврозоната.

    Анализаторите очакват ЕЦБ, която се намира във Франкфурт, да обяви, че ще поддържа лихвените проценти при исторически ниски нива, оставяйки основната ставка на рефинансиране на банката на нула, а депозитна ставка, която определя лихвения процент за банките за съхранение на средства в ЕЦБ, на минус 0,5 процента.

    Но финансовите пазари пожелаят на пресконференцията в четвъртък шефката на ЕЦБ Кристин Лагард да указания за плановете на банката за нейната програма за справяне с пандемията.

    Въпреки че анализаторите не изключиха ЕЦБ да се задейства отново тази седмица, повечето очакват Лагард да даде сигнал за ход на банката по програмата си за парични стимули на заседанието си през юни.

    Миналия месец базираната във Франкфурт ЕЦБ освободи 750 милиарда евро за изкупуване на облигации, насочена към стабилизиране на 19-членната икономика на Еврозоната.

    Но оттогава доходността на облигациите попадна под нов натиск, цените на петрола се сринаха и икономическото доверие по същество се изпари в 19-членния валутен блок, тъй като регионът се сблъсква с рецесия с исторически размери.

    Неотдавнашният драматичен спад на цените на петрола също повиши заплахата от влизане на еврозоната в период на дефлация, като добави и натиска върху ЕЦБ да разшири схемата си за изкупуване на облигации.

    Пресконференцията на Лагард в четвъртък също ще се проведе на фона на публикуването на ключови икономически данни от Еврозоната, включително брутния вътрешен продукт за първото тримесечие, корпоративната ликвидност, безработицата и инфлацията.

    Европейската централна банка еврозоната Кристин Лагард Франкфурт

    Оценка на новината

    0