• Анализ на щатската фондова борса (13.05.20) - всичко е в червено!

    Анализ на щатската фондова борса (13.05.20) - всичко е в червено!

    Големите фирми споделят предимно мрачни прогнози за икономическите перспективи в краткосрочен план

    Анализ на щатската фондова борса (13.05.20) - всичко е в червено!

    В сряда вечер, фючърсите на акции отбелязаха някои загуби след разпродажба по време на редовната сесия. Nasdaq отбеляза най-големият си спад за годината до момента. А S&P 500 достигна до най-ниското си ниво от 23 април насам.

    По-рано, председателят на Федералния резерв Джером Пауъл, разбуни духовете, като заяви, че „настъпилата пандемия ще нанесе трайни щети на американската икономика“. В допълнение, Пауъл сподели, че очаква безработицата да достигне връх „през следващия месец“, след като нивото на безработица се повиши до рекордно високите стойности от 14,7% през април, според месечните данни на Бюрото по трудова статистика. Той отбеляза, че гражданите, чиито годишни доходи попадат в долния праг на спектъра на доходите, ще понесат основната тежест.

    ФЕД констатира, че близо 40% от хората в домакинствата, чиито годишни доходи се равняват на по-малко от 40 000 долара годишно, са загубили работата си през март.

    Големите фирми споделят предимно мрачни прогнози за икономическите перспективи в краткосрочен план. В сряда, икономистите на Goldman Sachs заявиха в изявление, че предвиждат равнището на безработица да достигне максимален ръст от 25%, в сравнение с предишната им оценка от 15%. В подобна насока, икономистите от Nomura отбелязаха, че брутният вътрешен продукт на второто тримесечие на САЩ „ще бъде с около 16,0% под нивото му през четвъртото тримесечие на изминалата календарна година, в сравнение със спад от 12,5% в предишната ни прогноза."

    Други обаче изтъкват данни, показващи области от икономиката, които не се движат в посока на „влошаване“, тъй като огнището на вируса прогресира.

    В нов доклад от сряда, Американската банка заяви, че данните й за дневните кредитни и дебитни карти за месец май „показват значително подобрение“ в разхода на карти в сравнение с онези за месец март. От анализа става ясно още, че общите разходи за карти отбелязват 10% ръст в сравнение с миналата година в периода 3-7 май. Макар и отрицателен, според думите на анализаторите, „той е и подобрение“, сравнявайки го с тенденцията от - 36% спрямо годината, наблюдавана през последните 5 дни на месец март.

    Анализаторите приписват това на стимулираните плащания, разрешени от Конгреса, и поетапното възобновяване на икономиката в някои щати, заедно с увеличаването на броя лица, получаващи обезщетения за безработица.

    Междувременно сезонът на корпоративните доходи продължи в сряда. Акциите на Cisco (CSCO) нараснаха в края на търговията, след като компанията отбеляза по-малък спад от очакваното в продажбите за текущото тримесечие, в сравнение с тези през миналата година.

    Данните от премаркета днес са също толкова отчайващи както и завършека вчера.  

     

    Федерален резерв фондова борса фючърси щатската фондова борса

    Оценка на новината

    5.00