• Анализ на щатската фондова борса (14.05.20) – Глътка оптимизъм

    Анализ на щатската фондова борса (14.05.20) – Глътка оптимизъм

    До края на редовната сесия, по-рано през деня, акциите отбелязаха рязко покачване

    Анализ на щатската фондова борса (14.05.20) – Глътка оптимизъм

    Фючърсите на акции останаха непроменени след сесията в четвъртък. Инвеститорите продължиха да претеглят новите икономически данни и резултатите от печалбата срещу надеждата за бързо икономическо възобновяване.

    До края на редовната сесия, по-рано през деня, акциите отбелязаха рязко покачване. Трите основни индекса се отърсиха от предишните спадове, след като последният доклад на Министерството на труда за първоначалните искания за обезщетения за безработица отрази по-голям брой от прогнозирания – около 2.981 милиона американци за миналата седмица. А общия брой нови искове, подадени след седмицата, приключила на 20 март, достигна близо 36,5 милиона.

    Слабите резултати на корпоративните печалби за последното отчетено тримесечие, принуди редица анализатори да поддържат по-предпазлив тон на фондовата борса. S&P 500 е нараснал с над 25% в сравнение с данните за нивото си от 23 март. Инвеститорите отдават това на по-голям стимул от страна на създателите на фискална и парична политика, които всячески се опитват да притъпят икономическия спад, причинен от разразилата се пандемия.

    Информационните технологии са единственият положителен сектор, като секторът на S&P 500, който е „изолиран“ в по-голяма степен от пагубното въздействие на създалата се обстановка в страната. Вследствие на това, голям брой инвеститори успяха да натрупат завидно количество софтуерни акции.

    Ноа Хаман, главен изпълнителен директор на Advisor Shares, сподели пред Yahoo Finance в четвъртък, че „пазарът може да претърпи корекция, чийто последици ще са продължителни във времето“. Участниците на пазара очакват яснота, за да се убедят, че някои от най-големите рискове, отговорни понижението - а именно, втора вълна от коронавирусните инфекции или ескалиращото напрежение между САЩ и Китай - са се разсеяли.

    Нарастващите нови данни за безработни „попарват“ прогнозите относно формата на евентуалния отскок, казва Крис Рупки, управляващ директор на MUFG Union Bank. „Икономическият растеж може да даде тласък от свитото търсене, но пазарите на труда изкопаха дупка, от която ще бъде трудно да се измъкнем“, добави още той. "Корпоративните печалби ще бъдат непроявени, а безпрецедентният брой бизнес модели, ще затруднят в голяма степен активизирането на много от предишните успешни бизнеси."

    Междувременно, държави от цялата страна и някои страни по света, започнаха  обсъждането или предприеха първите стъпки в поетапното възобновяване на бизнеса, възползвайки се от забавянето на разпространението на коронавируса.. Американските центрове за контрол и превенция на заболяванията издадоха нови насоки, които следва да се спазват от държавите при повторното „откриване“ на обществени пространства, включително барове, ресторанти и офиси.

    Нюйоркската фондова борса предвижда на 26 май да открие повторно търговския си етаж, след като беше принудена да затвори в средата на март, вследствие на разпространението на пандемията.

    фондова борса фючърси щатската фондова борса Нюйоркската фондова борса

    Оценка на новината

    5.00