• Анализ на щатската фондова борса (18.05.20)

    Анализ на щатската фондова борса (18.05.20)

    Много от търговците са решили да не се „борят“ с Федералния резерв

    Анализ на щатската фондова борса (18.05.20)

    Уолстрийт успя да поеме глътка въздух от чудовищното рали на сесията. Фючърсите на акциите отбелязаха промени в понеделник вечерта, които изведоха индекса Dow и S&P 500 до най-високите им нива от месец насам.

    Успехът на биотехнологичната компания „Модерна“ във връзка с производството на потенциална коронавирусна ваксина, ускори повторното „отваряне“ на все повече държави, а Федералният резерв обеща повече подкрепа за възстановяването, за да увеличи сините чипове и технологичните запаси. S&P 500 приключи с най-високи показатели от последните в сравнение с последните два месеца.

    Държавите и градовете постепенно облекчават ограниченията, които причиниха колабс на икономиката. Внимателните стъпки се оказаха достатъчни, за да разпалят надеждите на пазара за сравнително бързо икономическо възраждане. Заедно с потенциала от ефективно лечение на COVID-19, бяха достатъчни, за да притъпят въздействието на мрачните икономически данни в САЩ.

    Много от търговците са решили да не се „борят“ с Федералния резерв, който продължава да настоява, че разполага с боеприпаси, които да спрат икономиката, дори когато вече са обещали трилиони на пазара, които да се справят с коронавирусния ефект. Председателят на Федералния резерв Джером Пауъл заяви, че „централната банка може да направи много повече, за да смекчи икономическия удар от пандемията“. Допълни още, че според него възможно възстановяване може да се очаква през втората половина на годината. „Имаме още много неща, които можем и трябва да направим“, каза Пауъл. „Държа да отбележа, че направихме каквото можем, докато вървим.“

    Бързото рали, което доведе до покачване на акциите в сравнение с годишните нива на март и оптимистичните нагласи на инвеститорите, вбеси някои анализатори, тъй като все още няма нито одобрено лечение от коронавирус, нито открита ефективна ваксина.

    Спадът в потребителските разходи се усилва от безпрецедентната загуба на работни места, подчертана от последния доклад за първоначалните искания за безработица, който в четвъртък показа по-голямо от очакваното - 2.981 милиона подадени за първи път обезщетения за безработица миналата седмица. Това доведе общия брой нови искове, подадени след седмицата, приключила на 20 март, до изумителните 36,5 милиона.

    Федерален резерв фючърси Уолстрийт щатската фондова борса

    Оценка на новината

    5.00