• Фючърсите на акциите отбелязаха ниски нива, напрежението в САЩ и Китай се задълбочава

    Фючърсите на акциите отбелязаха ниски нива, напрежението в САЩ и Китай се задълбочава

    Инвеститорите се запознаха с най-новите икономически данни в четвъртък

    Фючърсите на акциите отбелязаха ниски нива, напрежението в САЩ и Китай се задълбочава

    Фючърсите на акции стартираха с по-ниски показатели в четвъртък вечерта, което увеличи загубите на редовната сесия. Инвеститорите трескаво наблюдават ескалиращото напрежение между САЩ и Китай.

    Очаква се президентът Доналд Тръмп да засегне темата за напрежението между двете най-големи икономики в света на пресконференция в петък. По време на редовната сесия в четвъртък, акциите попаднаха в отрицателна територия след обявяването на забележките на Тръмп.

    В четвъртък Китай одобри проекторешение за ново законодателство в областта на националната сигурност. Ход, който ще накърни автономията на Хонконг и ще застраши неговия специален търговски статус със САЩ. Вашингтон се готви да приеме законодателство, което да изключи някои китайски корпорации от американските борси. Тръмп многократно обвинява Китай в неправилното му управление по време на пандемията от коронавирус.

    Докато напрежението с Китай опорочи пазарите през последните сесии, някои анализатори поддържат тезата, че наказателните мерки под формата на повишени тарифи - основен двигател на нестабилността на фондовите пазари през миналата година - е малко вероятно да се появят в близко бъдеще. Според тях същинските икономически смущения вече са предизвикани от пандемията на коронавирус.

    Увеличение на тарифите е малко вероятно. Докато американският износ за Китай засега е доста по-малък от целите на споразумението от Фаза 1, налагането на допълнителни тарифи на американските потребители по време на рецесия преди президентските избори ще донесе повече политически рискове, отколкото ползи“ – споделиха анализаторите Алек Филипс и Андрю Тилтън в четвъртък. „Предвиждаме, че китайските политици ще реагират пропорционално на действията на САЩ“, заявиха още Филипс и Тилтън.

    Акциите на технологични компании, включително Twitter, възстановиха някои от загубите си, след като Тръмп подписа изпълнителна заповед, насочена към ограничаване на правната защита. Федералните закони предложиха платформи за социални медии, заради налагането на функция за проверка на факти в туитите на Тръмп по-рано тази седмица.

    Инвеститорите се запознаха с най-новите икономически данни в четвъртък, който все още беше исторически слаб, но посочиха известно подобрение спрямо нивата от миналия месец. Първоначалните искания за безработица нараснаха с още 2.123 милиона миналата седмица, докато продължаващите искания за безработица отбелязаха първия си спад в ерата на пандемията - 21.05 милиона.

    Предприятията очакват повторно отваряне на икономиката и се колебаят дали, и какъв брой от служителите си да освободят.“ каза главният икономист Иън Шепърдсън.

     

     

    акции фючърси

    Оценка на новината

    5.00