• Акциите се понижиха след срещата на Европейската централна банка

    Акциите се понижиха след срещата на Европейската централна банка

    „Пазарите на акции са в лека фаза на консолидация преди срещата на ЕЦБ“, казва Себастиен Гали

    Акциите се понижиха след срещата на Европейската централна банка

    Акциите отбелязаха спад в четвъртък сутринта още преди да се състои срещата на Европейската централна банка (ЕЦБ). FTSE 100 (^ FTSE) се отвори с 0,4%, DAX (^ GDAXI) се понижи с 0,7%, а CAC 40 (^ FCHI) падна с 0,5%.

    Вниманието беше фокусирано върху ЕЦБ, която предстои да публикува най-новите приети решения за лихвите и политиката.

    Пазарите на акции са в лека фаза на консолидация преди срещата на ЕЦБ“, казва Себастиен Гали, старши макро стратег в норвежката банка Nordea. „Очакваме малко колебливост след срещата на ЕЦБ, но положително развитие на кредитите, което трябва да влезе в европейските акции, особено във финансовите за периферията.“

    Очаква се ЕЦБ да обяви разширяване на пакета си за поддръжка на COVID-19. Deutsche Bank прогнозира удвояване на програмата за спешни покупки на пандемия (PEPP) до 1,5 млн. Евро и удължаване на минималния период за покупка на нетни активи до средата на 2021 г.

    Общият консенсус е, че докато лихвените проценти остават на пауза, ЕЦБ ще увеличи текущата програма с още 500- 750 млрд. евро, както и ще разшири хоризонта на текущата програма след октомври с най-новите макроикономически прогнози“, заяви Майкъл Хюсън, главен пазарен анализатор в CMC Markets.

    На други места германското правителство се съгласи да предостави допълнителни 130 млрд. евро фискални стимули за икономиката си.

    Фючърсите на S&P 500 (ES = F) спаднаха с 0.3%, фючърсите на Dow Jones (YM = F) бяха с 0.2% по-ниски, а фючърсите на Nasdaq (NQ = F) отпаднаха с 0,1%.

    Днес предстои да бъдат подадени последните исканията за безработни в САЩ. Икономистите очакват, че данните ще покажат още 1,8 милиона американци, регистрирани за обезщетения за безработица през последната седмица.

    През нощта в Азия японският Nikkei (^ N225) се повиши с 0,3%, докато хонгконгският Hang Seng (^ HSI) се понижи с 0,2%, а Shanghai Composite (000001.SS) затвори 0,1%.

    акции фондова борса фючърси щатската фондова борса

    Оценка на новината

    5.00