• Фондовите борси са спокойни на фона на световните икономически сътресения

    Фондовите борси са спокойни на фона на световните икономически сътресения

    Глобалните финансови пазари пренебрегнаха пагубната пандемия, гражданските вълнения в САЩ и напрежението в Китай.

    Фондовите борси са спокойни на фона на световните икономически сътресения

    Глобалните финансови пазари пренебрегнаха пагубната пандемия, гражданските вълнения в САЩ и напрежението в Китай. Как Уолстрийт може да бъде толкова далеч от икономическата реалност на нашето време?

    S&P 500, индексът на най-големите компании, регистрирани в САЩ, в момента е само с 8% надолу в сравнение с февруари, когато отбеляза ръст от 3 386, въпреки пандемията, която прекрати голяма част от световната икономика за период от три месеца.

    Американските акции първоначално се понижиха с повече от една трета, което предизвика опасения от по-голяма депресия от тази, предизвикана от катастрофата на Уолстрийт през 1929 г. Но дори когато нивото на безработица в САЩ достигна над 40 милиона и потреблението се срина в десетки страни, инвеститорите не останаха в кулоарите за дълго.

    Вместо това S&P се възстанови с около 40% от март, въпреки че САЩ една от най -тежко засегнатите от пандемията COVID-19 страни. В същото време германският DAX индекс е нараснал с 48% за същия период. Дори ниските цени на петрола, износът, който спадна и напрежението между САЩ и Китай обърнаха тези тенденция.

    "Американският фондов пазар изглежда имунизиран срещу всичко", заяви корейският кореспондент на Ню Йорк Маркус Кох пред германския бизнес ежедневник Handelsblatt тази седмица. Всъщност много анализатори твърдят, че разминаването между силата на финансовите пазари и икономическата реалност никога не е било толкова силно.

    Американският БВП спадна с 5% през първото тримесечие, а някои оценки предполагат, че той може да падне 50% през второто тримесечие. Въпреки облекчението, че икономиките в момента бавно се отварят, мерките за социално дистанциране вероятно ще останат в сила още година и вероятно ще задържат търсенето в ниски стойности още години напред.

    През март Федералният резерв на САЩ и други централни банки бързо се намесиха, за да предотвратят принудителните продажби от банки, които изведнъж бяха изложени на риск от срив. През последните два месеца централните банки и правителствата са вложили 15 трилиона долара помощ и фискални стимули - около 17% от глобалната икономика в размер на 87 трилиона долара за миналата година, според Reuters.

    "Ранната намеса от централните банки помогна да се избегне сценарий в стил 2008", каза пред DW Оливър Джоунс, старши пазарен икономист в Capital Economics. Мащабните програми за стимулиране дадоха ясен сигнал на инвеститорите, „че администрацията на Тръмп е в основата на ангажимента да гарантира, че корпорациите получават цялата необходима подкрепа, поне до изборите през ноември“, заяви преподавателят по икономика Ким Кайванто от британския университет на Ланкастър.

    Огромният пакет от съкращения и ядосаните работници може да шокира Main Street, но Уолстрийт бързо беляза ръст нагоре; пандемията ще позволи на корпорациите да намалят трайно разходите, особено в сектори, които вече са подложени на огромни катаклизми, като търговията на дребно и авиацията.

    Пандемията е благодат за фармацевтичния и технологичния сектор. От средата на март акциите в Apple са нараснали с 40%, Amazon е отбелязал ръст от 45%, докато Facebook е с 61% - благодарение на огромното търсене на съдържание и онлайн пазаруването по време на блокирането. Заедно с Microsoft и Google, тези технологични гиганти съставляват около 20% от S&P.

    „Тези акции не са изненадващо много устойчиви - в относително отношение и тези сектори могат да спечелят от кризата“, заяви Джоунс. От друга страна, фирмите в енергийния и автомобилния сектор са най-силно засегнати, отбеляза той, и все още търгуват на 30% под нивата от пред пандемията.

     

    САЩ Уолстрийт пандемията COVID-19 фондов пазар

    Оценка на новината

    0