• Фючърсите на акциите се отвориха по-високо в неделя, ралито продължава

    Фючърсите на акциите се отвориха по-високо в неделя, ралито продължава

    Фючърсите на акциите се отвориха по-високо в неделя вечерта

    Фючърсите на акциите се отвориха по-високо в неделя, ралито продължава

    Неочаквано силният доклад за майските работни места подхрани растежа на акциите, който за кратко изпрати Nasdaq Composite над рекордните му стойности за 19 февруари по време на петъчната сесия. Инвеститорите  съзряха, че ранните стъпки за възобновяване на бизнеса успяват да върнат някои работници и стимулират напредъка в икономическата активност.

    Неплатените ведомости неочаквано се възстановиха с 2,5 милиона през май, а детайлите на доклада съответстват на голямо и истинско възстановяване на активността на пазара на труда“, споделят икономистите от Goldman Sachs, водени от Ян Хациус. „Нивото на безработица намаля от 14,7% през април на 13,3% през май, много по-ниско от очакваното, въпреки че BLS предполагаше, че 16,4% от работната сила остава безработна след коригиране за погрешна класификация на работниците, наети, но не и на работа (намаление от 19,5% през април)."

    Окуражаващо на този фронт, три четвърти загубили работа съобщават, че са били на временно уволнение през май - положителен знак за силата на предстоящото възстановяване на пазара на труда“, добавиха икономистите. „Очакваме нивото на безработицата да намалее още повече през юни.

    И все пак поне някои икономисти отбелязват, че неочаквано силното възстановяване на пазара на труда, което се отчита в доклада за работните места, може да обезкуражи законодателите да влагат допълнителни икономически стимули. Други също отбелязаха, че разпределението на стотици милиарди долари чрез Програмата за защита на заплатите на Конгреса през май може да доведе до надценяване на броя на работниците, върнати на заплати за постоянно, с друга вълна от съкращения, продължаваща опасност, след като средствата от програмата стартират навън.

    Докато участниците на пазара очакват допълнителни данни за потвърждаване на темпото на възстановяване, все повече градове и щати, които отново отварят икономиките си, досега предоставят достатъчно гориво за рискови активи. Ню Йорк ще започне първата си фаза на повторно отваряне в понеделник, присъединявайки се към останалата част на щата и много други столични райони в цялата страна, за да върне бизнеса си онлайн, след като спря в средата на март. Държавата като цяло отчита 0,2% еднодневно увеличение на новите случаи в неделя или най-ниското темпо за повече от два месеца.

    Ню Йорк „свери“ часовника си, предизвикан от протестите и безредиците във връзка с убийството на Джордж Флойд, присъединявайки се към Чикаго и Филаделфия, като облекчи мерките в целия град за ограничаване на насилието и унищожаването на имуществото, причинени от масовите събирания. Протестите продължават в големите градове в цялата страна вече втора седмица, като по-голямата част от тях вече се провеждат мирно.

    По-късно тази седмица участниците на пазара ще получат инфлационни икономически данни в месечния индекс на потребителските цени и индекса на цените на производителите, както и последното решение на Федералния комитет за отворен пазар на паричната политика.

     

    акции фондови пазари фондова борса фючърси

    Оценка на новината

    5.00