• Резюмето на икономическите прогнози на FOMC посочи, че Фед очаква свиване на реалния БВП през 2020 г.

    Резюмето на икономическите прогнози на FOMC посочи, че Фед очаква свиване на реалния БВП през 2020 г.

    Акциите на компаниите, които са се възползвали от облекчаването на мерките за социално дистанциране, показаха поредната сесия на резки спадове

    Резюмето на икономическите прогнози на FOMC посочи, че Фед очаква свиване на реалния БВП през 2020 г.

    Фючърсите на акциите се запзаиха след решението на Федералния резерв за паричната политика, в което политиците подчертаха продължаващите икономически проблеми, предизвикани от пандемията на коронавирус, и мерките, предприети за овладяването ѝ.

    Участниците на пазара наблюдаваха увеличаване на броя на заразени в ключовите щати, включително в Аризона, Флорида, Северна Каролина и Тексас. Междувременно седмичният доклад на Министерството на труда показа, че още 1,542 милиона лица са подали искания за осигуряване за безработица за седмицата, приключила на 6 юни, което е малко по-малко от 1,897 милиона спрямо предходната седмица.

    Акциите на компаниите, които са се възползвали от облекчаването на мерките за социално дистанциране, показаха поредната сесия на резки спадове. Превозвачите American Airlines, United Airlines и Delta се понижиха в началото на търговията в четвъртък, като посочиха трети пореден ден загуби. Круизните компании Carnival, Royal Caribbean и Norwegian Cruise Line Holdings, заедно с фирмите за настаняване Wynn и Hilton, също проследяват към трети пореден ден надолу.

    Резюмето на икономическите прогнози на Федералния комитет за отворен пазар (FOMC) посочи, че Фед очаква рязко 6,5% свиване на реалния БВП през 2020 г., като равнището на безработица е 9,3%. Въпреки това, политиците очакват реалният БВП да се понижи с 5,0% през 2021 г., като равнището на безработицата спадне до 6,5%.

    В решението си за паричната политика ФЕД предвиждаше, че лихвените проценти ще останат близо до нула до 2022 г. и телеграфираха, че темпът на закупуване на активи ще остане минимален при текущия курс.

    Участниците на пазара бяха широко очаквани от решението да се запазят процентите на задържане в обозримо бъдеще предвид индуцираните от вируса икономически щети. И докато Фед не спираше да разкрива стратегии за контрол на кривата на доходност, тъй като някои спекулираха, че случаят е централната банка да постави ограничение на дългосрочните лихви, председателят на Фед Пауъл предположи, че FOMC ще продължи да обсъжда механизма за напредък.

    Въпреки че днешната среща на FOMC беше донякъде като положителна, докато в следващите няколко срещи се направи по-смислен избор, резултатът не е хубав“, казва в бележка икономистът на JPMorgan Майкъл Фероли. „Федът поддържа постоянни лихвени проценти, а съпътстващата прогноза за лихвените проценти „точки“ показва, че лихвените проценти вероятно ще останат близо до нулата поне през следващите две години и половина.

    Освен това в това очакване имаше необичайно единодушие, тъй като само двама участници очакват увеличение на тарифите към това време“, добави той. „Докато точките са индивидуални прогнози, а не изявление на Комитета, необичайната липса на дисперсия в тези точки означава, че Комитетът трябва да бъде по-лесен да се съгласи на по-силни насоки напред на предстоящите срещи.“

    Решението и последвалата пресконференция от председателя на Фед Джером Пауъл започнаха бърза търговия с акции по време на сесията в сряда, като S&P 500 и Dow завършиха по-ниско за втора поредна сесия. Nasdaq обаче се събра на свеж рекорден максимум и затвори над 10 000 за първи път, тъй като големите технологични фирми удължиха похода си по-високо. Apple (AAPL), Amazon (AMZN) и Microsoft (MSFT) всеки отчетоха рекордни затварящи максимуми, а Tesla (TSLA) затвориха с рекорд от над 1000 долара на акция. Информационните технологии бяха единственият сектор S&P 500, който затвори на положителна територия в сряда.

    акции фондова борса фючърси

    Оценка на новината

    5.00