• Фючърсите на акциите паднаха след разпродажбата миналата седмица

    Фючърсите на акциите паднаха след разпродажбата миналата седмица

    Акциите отчетоха първата си седмична загуба за месец, като „разпродажбата“ в четвъртък е виновна за голяма част от седмичния спад

    Фючърсите на акциите паднаха след разпродажбата миналата седмица

    Фючърсите на акциите потънаха в неделя вечерта, след като инвеститорите се разтревожиха от нарастващите случаи на коронавирус в ключови части на страната, което предизвика и изтеглянето на акции миналата седмица.

    Акциите отчетоха първата си седмична загуба за месец, като „разпродажбата“ в четвъртък е виновна за голяма част от седмичния спад. „Падането“ дойде след като новите данни показаха нарастващ брой случаи на коронавирус и хоспитализация в отделните щати, които са сред първите, които предприеха стъпки да възобновят бизнеса. Мрачната прогноза на Федералния Резерв за икономическа активност в краткосрочен план също допринесе за загубата.

    Пазарните участници продължиха да наблюдават случаите на коронавирус в цялата страна, търсейки признаци на възраждане. Според данните на Bloomberg, новите случаи в гъсто населения щат Флорида нарастват по-бързо от средното за миналата седмица, а Държавният департамент на здравеопазването на САЩ публикува доклад, предупреждаващ за увеличаване на вируса в цялата държава.

    В Ню Йорк ежедневният брой случаи на смърт от коронавирус достигна 23, който е най-ниският откакто е започнала пандемията, и е доста под близо 800 на ден при пика на огнището в началото на април. Губернаторът Андрю Куомо обаче отбеляза, че са подадени над 25 000 жалби заради нарушения на стандартите за социално дистанциране. Куомо предупреди, че ще затегне ограниченията, ако предприятията и физическите лица не спазват поетапния процес на повторно отваряне.

    Все пак някои анализатори твърдят, че страните, които се отварят по-бавно, включително и тези в Североизтока, са по-малко изложени на риск от повторна пандемична вълна.

    "Далеч повече хора са болни от гъсто населените Североизток и Средния Запад, отколкото в по-голямата част от Юга, и блокирането в големите градове е много дълго и болезнено.", сподели Иън Шепърдсън, главен икономист за макроикономиката на Пантеон.

    Съответно, очакваме хората от Североизточния и Средния Запад да бъдат много по-предпазливи при поддържането на социалното дистанциране и да проявят по-голямо желание да носят предпазни маски в магазините, в обществения транспорт и в развлекателните заведения“, добави той.

    Междувременно икономическият директор на Белия дом - Лари Кудлоу заяви, че се омаловажават икономическите опасения, породени от потенциални нови вълни на коронавируса, с думите: "Има много добър шанс възстановяването скоро да е факт, а растежът да се увеличи през втората половина на годината.

    Това изказване контрастира на думите на председателя на Федералния резерв Джером Пауъл, който миналата седмица подчерта настоящата несигурност, създадена от пандемията.

    Кудлоу също каза, че текущото изплащане на безработица в размер на 600 долара на седмица на някои американци, които са загубили работата си по време на пандемията като част от обхващащия план за облекчаване на коронавируса във Вашингтон, ще приключи по график в края на юли, като нарече програмата „отхвърляща“ хората да се върнат на работа.

    По-късно тази седмица участниците на пазара са готови да получат нови икономически данни за търговията и сектора на търговията на дребно, за които мнозина икономисти смятат, че ще потвърдят поне леко повишаване на активността от затихналите април.

    Докато притесненията ескалират след актуализации на нарастващите нови случаи на коронавирус и понижените прогнози за икономиката и пазара на труда на САЩ да се възстановят, входящите икономически показатели от май, показват съществено подобрение и предполагат, че най-лошото е зад гърба ни“, каза Сам Булард, главен икономист за Wells Fargo Economics. „Това подобряване на резултатите се очаква да продължи тази седмица, когато през май се публикуват продажбите на дребно, промишленото производство и показанията в началото на юни относно регионалните производствени настроения.

    акции фондова борса фючърси

    Оценка на новината

    5.00