• Фючърсите на акциите падат, печалбите се завръщат

    Фючърсите на акциите падат, печалбите се завръщат

    Фючърсите на акциите стартираха ралито с ниски нива във вторник вечерта

    Фючърсите на акциите падат, печалбите се завръщат

    По време на редовната сесия редица разработки спомогнаха за постигането трети пореден ден на печалба. Един от катализаторите бяха окуражаващите резултати от проведения експеримент, показващ, че лекарството дексаметазон е спомогнало за намаляване на смъртния риск сред пациенти с тежки случаи на Covid-19. Друг такъв катализатор бяха изнесените по-рано през деня съобщения, че администрацията на Тръмп подготвя инфраструктурен пакет от близо 1 трилион долара. Последното доведе до стимул за т.нар. рискови активи.

    За ралито допринесоха и по-обещаващи признаци за бързо икономическо възстановяване. Новите икономически данни от вторник сутринта показаха, че продажбите на дребно са се повишили с рекордните 17,7% през май спрямо април, като темповете на увеличение са над два пъти по-очакваните от икономистите.

    Показателят, че потребителските разходи се възстановяват рязко след рекордния спад през април, не оправда очакванията на някои икономисти за дълбочината на свиването на икономическата активност за второто тримесечие на тази година.

    Скоростта на продажбите на дребно от 17,7% през май показва, че дейността започва да се възстановява по-бързо, отколкото ние - и други - предвиждахме“, каза Андрю Хънтър, старши американски икономист за „Капитал“ Икономика. „В резултат на това, сега изчисляваме, че реалното потребление и общият БВП са се свили с 30% годишно темпо през второто тримесечие, а не от 40% спад, който очаквахме преди това.

    Въпреки че последната партида от нови икономически данни, включително докладът за работни места през май, изненадва с високите си резултати, много икономисти и политици продължават да привличат вниманието към рисковете от продължителна икономическа слабост, докато пандемията от коронавирус продължава. Плътно населените щати, включително Флорида и Тексас, продължават да се борят с новите случаи на коронавирус и нуждата от хоспитализация на заболелите.

    Председателят на Федералния резерв - Джером Пауъл, сподели пред Сенатския банков комитет във вторник, че "докато обществеността не е уверена, че болестта е овладяна, пълно възстановяване е малко вероятно."

    Пауъл, който също трябва да даде показания пред Комисията за финансови услуги в сряда, защити наскоро обявеното решение на Фед да разшири покупките си на вторичния пазар, за да включи индивидуални корпоративни облигации, като каза, че централната банка иска „да бъде там, ако нещата в икономиката се объркат."

    акции фондова борса фючърси

    Оценка на новината

    5.00