• Китай заяви, че износът и вносът му в долари, скочи през юни побеждавайки очакванията за спад

    Китай заяви, че износът и вносът му в долари, скочи през юни побеждавайки очакванията за спад

    Резултатите от митническите данни за юни победиха очакванията за спад

    Китай заяви, че износът и вносът му в долари, скочи през юни побеждавайки очакванията за спад

    Китайският износ и внос, деноминирани в долари, се повиши през юни, тъй като ограниченията отслабнаха и страните започнаха да отварят отново своите икономики.

    Данните от митническите данни за юни победиха очакванията за спад, като износът отбеляза ръст от 0,5% в сравнение с преди година, а вносът скочи с 2,7% за същия период.

    Анкета на Ройтерс изчисли, че износът през юни се сви с 1,5% спрямо година по-рано, което се дължи на 3,3% спад през май. Очаква се вносът да спадне с 10,0% спрямо миналата година, в сравнение със спад от 16,7% през май, сочи проучването. Това може да се дължи на по-високите покупки на суров петрол и стоки.

    По-рано Китай публикува митнически данни, които показват износ, деноминиран в юани през юни, нарасна с 4.3% спрямо преди година, докато вносът скочи 6.2% за същия период.

    Скокът на вноса показа, че вътрешното търсене на Китай остава силно, коментират анализаторите.

    Той предполага, че "вътрешното търсене се задържа много добре и наистина се ускорява", Гари Дюган, главен изпълнителен директор на инвестиционната компания Global CIO Office, каза пред "Street Signs" на CNBC.

    "Това е добра новина за стоковите пазари и добра новина за глобалния растеж", каза той.

    В сезонно изгладени (месечни месеци) условия вносът нарасна с 14,1%, което е най-рязкото увеличение за един месец от 2012 г. Наистина, това отчасти отразява скорошното възстановяване на глобалните цени на суровините, но изглежда вероятно и обемът на вноса също се е увеличил.“ изследователската фирма Capital Economics пише в бележка.

    Данните от юни също показват, че търговският излишък на Китай със САЩ се е разширил до 29,41 милиарда долара срещу 27,89 милиарда долара през май, според Reuters. Напрежението между двете страни се влоши през тази година, като президентът на САЩ Доналд Тръмп обвини Китай за пандемията и заяви миналата седмица, че дори не е мислил за фаза втора от търговската сделка.

    Икономиките в Азия и останалия свят постепенно започнаха да се отварят отново. От средата на май европейските страни и САЩ облекчиха блокировките и това доведе до увеличаване на доставките на някои изоставания на товари, задържани преди това в китайските пристанища, предаде Ройтерс, позовавайки се на Китайската пристанищна и пристанищна асоциация.

    Въпреки това възстановяването е заплашено от възраждане на корона вирус, като случаите отново се покачват в страни като САЩ, Австралия и Южна Корея. Това доведе до възстановяване на някои ограничения.

    Докато пандемията обхвана света, износът на Китай в медицинските доставки скочи през първата половина на годината:

    Износът на лични предпазни средства скочи с 32.4%

    Износът на лекарства е нараснал с 23.6%

    Износът на медицинско оборудване нараства с 46.4%

    Евелин Ченг от CNBC допринесе за този доклад.

     

    Китай икономика Банка за внос и износ на Китай Capital Economics

    Оценка на новината

    0