• Barclays предупреждава за поредна разпродажба на Big Tech

    Barclays предупреждава за поредна разпродажба на Big Tech

    Голямата технологична регулация отново е на фокус тази седмица.

    Barclays предупреждава за поредна разпродажба на Big Tech

    Американските технологични акции оглавиха разпродажбата на световния пазар през септември и ключов основен фактор беше по-високи реални лихвени проценти, според главния инвестиционен директор на Barclays Wealth - Уил Хобс.

    Nasdaq, който извлича около 40% от стойността си от малък брой технологични запаси, падна с над 5% през септември, докато S&P 500 спадна с близо 4%.

    Голяма част от ценовата активност през месеца се дължи на нестабилността в акциите на технологични титани като Amazon, Apple, Alphabet, Microsoft, Netflix и Tesla. Тези акции бяха ключовият двигател за по-добро представяне на пазара в САЩ от катастрофата през март. Уолстрийт превъзхожда рекордно високите нива, въпреки продължаващата несигурност относно пандемията и нейното въздействие върху реалната икономика.

    Реалните лихвени проценти са мярка за лихвения процент, която премахва ефектите от инфлацията, за да отрази истинската цена на средствата за кредитополучателя и реалната доходност на заемодателите или инвеститорите. Хобс предположи, че по-високият реален лихвен процент, особено в САЩ, е съвпаднал с резкия спад за Силициевата долина.

    „Една от теориите около текущия контекст на пазарите е, че голяма част от тях са доста зависими от все по-ниските реални лихвени проценти, защото ако мислите за оценката на някои от тези технологични титани, помислете за формата на техните парични потоци , те са нещо като дългосрочни облигации , каза Хобс, добавяйки, че инвеститорите могат до известна степен да проектират парични потоци като приходи от анюитет.

    Той твърди, че голяма част от популярността на запасите от технологичен растеж, тези, които генерират значителни и постоянни парични потоци, като същевременно увеличават печалбите и приходите с по-високи темпове, отколкото техните колеги, се свежда до факта, че реалните лихвени проценти непрекъснато падат през последните години.

    Въпреки че условията за устойчиво покачване на реалните лихвени проценти все още не са налице, Хобс предложи преместването на по-високо ниво да не се изключва предвид безпрецедентната политическа среда, създадена от централните банки по света.

    „Индустрията отдавна е обсебена и инвеститорите са разбираемо обсебени от идеята, че можете да защитите надолу и да уловите капитала нагоре - това е като Светия Граал за инвестиране“, каза Хобс.

    Той предупреди инвеститорите да не екстраполират от близкото минало, особено като се има предвид, че през историята е имало относително малко рецесии, срещу които да се опитат да анализират тази.

    „Едно от големите притеснения, които бих имал, е, че инвеститорите са разрешили, или все повече ще позволят, или вече позволяват, техните портфейли и тяхната партида инвестиции от много активи да се всмукват във все по-малък вихър от скорошни победители, от злато на техническите титани към тези видове имена, като се предполага, че бъдещето прилича малко на близкото миналo“, каза Хобс.

    Той подчерта, че ако последните няколко години се характеризират с „известна регулаторна толерантност, все по-ниска инфлация и все по-ниски реални лихвени проценти“, то сега активи като златото и технологичните гиганти се представят добре при тези условия .

    Голямата технологична регулация отново е на фокус тази седмица, като подкомисията на съдебната власт на Антимонополния парламент публикува доклад за доминирането на пазара на Amazon, Facebook и Google.

    Историята обаче е пълна с примери за промени в режима, независимо дали става въпрос за политически промени, социално-политически фон или макроикономика. Затова посланието към инвеститорите наистина е да се уверите, че не оставяте портфейла си или партидата си инвестиции да се всмукват в тази все по-малка и по-концентрирана партида от скорошни победители “, посъветва още Хобс.

     

    Apple Barclays Amazon Nasdaq S&P 500 

    Оценка на новината

    0