• Barclays смаза очакванията на анализаторите за третото тримесечие

    Barclays смаза очакванията на анализаторите за третото тримесечие

    Акциите на Barclays се повишиха с 4,6% в началото на търговската сесия в петък.

    Barclays смаза очакванията на анализаторите за третото тримесечие

    В петък Barclays отчете нетна печалба от 611 милиона британски лири (797,7 милиона долара) за третото тримесечие, докато британският кредитор се опитва да планира възстановяване от пандемията на коронавируса. Нетната печалба на банката, приписвана на акционерите, повече от удвоява очакванията на анализаторите от 273,5 милиона британски лири, идва отчасти поради рязкото намаляване на таксите за обезценка, свързани с коронавирусa.

    През първата половина на 2020 г. британският заемодател отчете нетна печалба от 695 милиона британски лири, след като през второто тримесечие добави още 1.6 милиарда британски лири провизии за загуби по заеми. Този път паричните средства, заделени за покриване на лоши заеми, възлизаха на едва 608 милиона британски лири, много под очакваните 1 милиард британски лири.

    „Нашите резерви за кредитни загуби малко над 9 милиарда британски лири в момента“, каза изпълнителният директор на Barclays - Джес Стейли. „Това е най-високото ниво на резерви, което някога сме имали, така че чувстваме, че сме много добре разположени в баланса си, за да се справим с каквато и да е икономика, с която се сблъскаме през втората част на тази и следващата година.“

    Съотношението на основния капитал от първи ред (CET1) е 14,6%, в сравнение с 14,2% в края на първото полугодие.

    Възвръщаемостта на осезаемия собствен капитал (RoTE) е 5,1%, в сравнение с 0,7% през предходното тримесечие и -2,4% за третото тримесечие на 2019 г.

    Нетният лихвен марж (NIM) е 2,51% - малко променен от 2,48% през предходното тримесечие.

    Банката е издала пакет за помощ за обществото в размер на 100 милиона британски лири, разпределен между благотворителни организации във Великобритания в опит да помогне за смекчаване на въздействието на пандемията.

    „Тази подкрепа е отчасти възможна, защото имаме устойчив и диверсифициран бизнес модел, което означава, че оставаме печеливши, докато преодоляваме тази криза, със силни резултати в доходите в нашата CIB (корпоративна и инвестиционна банка), повече от компенсиращи страничните ветрове в нашия потребителски бизнес,“  сподели още в изявлението си Джес Стейли.

    Commercial International Bank /CIB/ отчете печалба преди данъци от 627 милиона британски лири спрямо 694 милиона британски лири през предходното тримесечие. Приходите от търговия на FICC (с фиксиран доход, валута и стоки) спаднаха от 1,47 млрд. британски лири на 1 млрд. британски лири, тъй като увеличените обеми, наблюдавани по-рано през годината, продължават да се нормализират, докато приходите от търговия с акции нарастват от 674 млн. британски лири на 691 млн. британски лири на тримесечие тримесечие.

    Джес Стейли сподели, че инвестиционната банка е поела над 1 трилион долара дългово финансиране за правителства и корпорации по целия свят през последните шест месеца.

    Банката отчита нетна загуба от 292 милиона британски лири за същия период на 2019 г., след като е била засегната от застрахователни искове на стойност 1,4 милиарда британски лири (1,8 милиарда долара).

    Barclays печалби загуби Commercial International Bank

    Оценка на новината

    0