• Фючърсите на Dow отново отбелязаха понижение

    Фючърсите на Dow отново отбелязаха понижение

    Нарастващите нови случаи на заболели от коронавирус поставят под съмнение бързото икономическо възстановяване.

    Фючърсите на Dow отново отбелязаха понижение

    Фючърсите на акциите паднаха по време на търговията в четвъртък.

    Фючърсите на Dow Jones Industrial Average спаднаха с 242 пункта, тези на S&P 500  - с 0.66%, а фючърсите на Nasdaq 100 бяха почти равни.

    Нарастването на пазара до рекорди се забави през последните дни, тъй като по-непосредствените опасения за влошаващата се пандемия засенчиха оптимизма за жизнеспособна ваксина.

    Екшънът през нощта последва леки печалби на Уолстрийт, водени от технологични акции в четвъртък. Dow постигна печалба от 40 точки, докато S&P 500 и Nasdaq се повишиха съответно с 0,4% и 0,9%. Той отбеляза първия положителен ден от три за основните средни стойности.

    30-те запаса на Dow и S&P 500 достигнаха рекордно високи стойности в понеделник след обещаващи новини за ваксините.

    Новоизбраният президент Джо Байдън заяви в четвъртък, че няма да нареди национално спиране, тъй като страната навлиза в тежък празничен сезон, наричайки мярката „контрапродуктивна“.

    Междувременно министърът на финансите Стивън Мнучин се опитва да прекрати шепа от съоръженията на ФЕД, които купуват корпоративни облигации, както и Програмата за кредитиране на Main Street, насочена към малкия и средния бизнес. Този ход предизвика отблъскване от централната банка, която заяви, че програмите продължават да играят важна роля в подкрепа на уязвимата икономика.

    Експерти, запознати с въпроси, споделиха че или Мнучин, или новият министър на финансите от администрацията на Байдън, могат да решат да възобновят програмите за спешно кредитиране по ново споразумение с ФЕД.

    „Ходът на Мнучин ще затегне финансовите условия и ще премахне защитната мрежа за пазарите в неподходящия момент“, заяви Кришна Гуха, заместник-председател на Evercore ISI и ръководител на глобалната политика и стратегията на централната банка.

    Кралят на облигациите Джефри Гундлах каза, че искането на Мнучин ще затвори корпоративните кредитни програми, които „подкрепиха“ пазарите през пролетта. Изпълнителният директор на DoubleLine Capital повдигна въпроса дали пазарите могат да издържат без подкрепата на ФЕД.

    Фед Dow Стивън Мнучин Фючърси на акции S&P 500 

    Оценка на новината

    0