• Доларът спада до многогодишни минимуми

    Доларът спада до многогодишни минимуми

    Доларът непрекъснато се движи надолу по скалата на валутите в света и през декември.

    Доларът спада до многогодишни минимуми

    Еврото, австралийският и канадският долар, както и корейската йена са достигнали най-високите си нива от повече от две години насам, докато швейцарският франк е най-силен от 2015 г. Паундът е близо до едногодишния си връх въпреки несигурността поради търговските преговори произтичащи от Брекзит.

    С оптимизъм по отношение на преговорите за стимулиране на САЩ, залаганията на успешното въвеждане на ваксини и надеждите за икономическото възстановяване на Китай, търсенето на световната резервна валута спадна. Някои представители от Уолстрийт предупреждават, че доларите ще претърпят тежък период, предвид че Федералният резерв поддържа ниски нива от години.

    Плавното въвеждане на ваксини скоро може потенциално да промени играта, тъй като може да ускори възстановяването на растежа и да укрепи слабостта на долара", каза Кристофър Уонг, старши валутен стратег в Malayan Banking Bhd. в Сингапур. „Процикличните прокси валути могат да се възползват, докато доларът остава на заден план.“

    Доларът е спадал спрямо основните валути през седем от първите 11 месеца на годината - с почти 8% спрямо швейцарския франк и 4% спрямо йената през 2020 г.

    Председателят на Федералния резерв Джеръм Пауъл, заяви в сряда, че Централната банка ще поддържа ниски лихвени проценти, докато икономиката "съвсем ясно премине опасността" от пандемията. По време на световната финансова криза, когато Централната банка на САЩ използва количествено облекчаване, доларът премина през подобен спад.

    Ето ключови нива, които бяха нарушени тази седмица:

    Еврото проби психологическото ниво от 1,20 долара. Той достигна 1.2139 в четвъртък, най-силен от април 2018 г. Канадският долар укрепи до 1.2907 C $, най-високият от октомври 2018 г. Австралийският долар се повиши до 74.37 американски цента, с най-високото си ниво от повече от две години Швейцарският франк скочи до най-високата си позиция си от януари 2015 г. Чувствителната към риска корейска йена нарасна до 1096,13 спрямо долара, най-силната от юни 2018 г., след пробив на ключовото ниво от 1100.

    Credit Suisse Group AG прогнозира, че еврото може да се повиши до 1,25 до края на 2021 г., докато Goldman Sachs Asset Management подкрепя скъсяването на долара спрямо юана и вижда допълнителни печалби в еврото и йената. Morgan Stanley и Citigroup Inc. също прогнозират по-слаб курс.

    Изглежда, че рисковите настроения засегнаха още един етап тази седмица - смятаме, че това трябва да ускори наклона на долара в близко бъдеще“, каза Теренс Ву, валутен стратег в Oversea-Chinese Banking Corp. в Сингапур. „Този ​​кръг на доларова слабост все още е по-фокусиран в пространството на Г-10, въпреки че очакваме това да се случи и в Азия.“

    долар финанси спад Световни валути

    Оценка на новината

    5.00