• Nasdaq на път да премахне акциите на четири китайски компании от индексите си след заповед на САЩ

    Nasdaq на път да премахне акциите на четири китайски компании от индексите си след заповед на САЩ

    Ценните книжа, които няма да се търгуват на борсата Nasdaq, ще бъдат премахнати от индексите на 21 декември.

    Nasdaq на път да премахне акциите на четири китайски компании от индексите си след заповед на САЩ

    Nasdaq заяви в петък, че ще премахне акциите на четири китайски строителни и производствени компании от индексите, които поддържа -  в отговор на заповед на САЩ, ограничаваща закупуването на техните акции.

    Ценните книжа, които няма да се търгуват на борсата Nasdaq, ще бъдат премахнати от индексите на 21 декември. Те включват: China Communications Construction Co, China Railway Construction Corp, CRRC Corp и Semiconductor Manufacturing International Corp, се казва в изявление на Nasdaq.

    Изпълнителна заповед на Белия дом миналия месец забрани на американските инвеститори да купуват ценни книжа на фирми от черния списък, започвайки през ноември 2021 г. Администрацията на президента Доналд Тръмп твърди, че компаниите са свързани с китайската армия.

    Китай осъди този ход, като заяви, че тези действия противоречат на принципите на пазарната конкуренция. "САЩ трябва да спрат да злоупотребяват с националната власт и концепциите за национална сигурност, чрез потискане на чуждестранни компании", заяви говорителят на външното министерство Хуа Чунинг на 4 декември.

    Говорителка на доставчика на индекси MSCI Inc заяви по имейл в петък, че компанията е разговаряла с клиенти за възможни промени и скоро ще съобщи "всички необходими промени".

    От индексът FTSE Russell заявиха на 4 декември, че ще изтрият акции на осем китайски компании в светлината на хода предприет от Белия дом.

    От S&P и Dow Jones Indices заявиха на 10 декември, че ще премахнат A-акциите, котирани на континента, H-акциите, регистрирани в Хонг Конг, и американските депозитарни разписки (ADR) на 10 компании, включително Hangzhou Hikvision Digital Technology Co Ltd от всички индекси на акции преди отварянето на пазара на 21 декември.

    Мерките на доставчиците на индекси показват практическото въздействие на поръчката в САЩ. Американските инвеститори често държат експозицията си в Китай за акции в пасивни продукти, изградени върху широки индекси.

    Четирите китайски компании, премахнати от Nasdaq, са единствените сред тези в списъка на Белия дом, които се появяват в индексите, каза говорител.
    Лидерите на Nasdaq не бяха на разположение веднага за допълнителни коментари.

    САЩ Китай акции компании ограничения Nasdaq

    Оценка на новината

    0