• Паундът прекъсна тридневната си печеливша поредица

    Паундът прекъсна тридневната си печеливша поредица

    Ниските обеми на търговия засилиха хода, тъй като пазарите в Обединеното кралство и голяма част от Европа бяха затворени за официалните празници.

    Паундът прекъсна тридневната си печеливша поредица

    Паундът прекъсна тридневната си печеливша поредица, докато инвеститорите обмисляха перспективите за ориентираната към сферата на услугите британска икономика, след като търговска сделка в последния момент сложи финала на досегашните отношения на Великобритания с Европейския съюз.

    Стерлингите паднаха с почти 1% спрямо долара, което доведе до загуби, тъй като анализаторите посочиха продължаващи въпроси относно условията на търговия с услуги с ЕС съгласно новия режим, сключен миналата седмица. Ниските обеми на търговия засилиха хода, тъй като пазарите в Обединеното кралство и голяма част от Европа бяха затворени за официалните празници.

    Въпреки че историческото търговско споразумение предотврати катастрофален сценарий, при който Великобритания щеше да изпадне от ЕС на 31 декември, без да има сключена сделка, то предлага малко яснота за финансовите фирми и не включва ангажименти за достъпа им до пазара. Индустрията на услугите представлява около 80% от икономиката на Великобритания.

    Това са пазарите, които бавно, но сигурно признават, че това не е оптимална сделка за Великобритания“, каза Андреас Стено Ларсен, главен световен стратег в Nordea Bank Abp. „Повечето базирани в Лондон банки не изглеждаха оптимистично след като стана известно съдържанието на сделката, което може да е сигнал, че липсата на споразумение за финансови услуги е несигурност, с която лирата ще трябва да се справи през първата половина на следващата година."

    финанси ЕС Брекзит

    Оценка на новината

    0