• Европейските пазари се отвориха по-ниско в последния ден на 2020 г., доларът отбеляза спад

    Европейските пазари се отвориха по-ниско в последния ден на 2020 г., доларът отбеляза спад

    Доларът се търгуваше в най-ниската си точка от 2,5 години.

    Европейските пазари се отвориха по-ниско в последния ден на 2020 г., доларът отбеляза спад

    Европейските акции се отвориха на червено в началото на търговията в четвъртък - последният ден от годината, белязана от пандемията COVID-19.

    Доларът се търгуваше в най-ниската си точка от 2,5 години.

    FTSE 100 (^ FTSE) отвори с по-ниски нива - от 1,3% в Лондон. Германският DAX (^ GDAXI) беше затворен във Франкфурт, докато CAC 40 (^ FCHI) спадна с 0,6% в Париж.

    Американските фючърси S&P (ES = F) и Dow Jones (YM = F) завършиха наравно, а Nasdaq (NQ = F) - с 0,1% по-високо.

    „2020 г. беше невероятно интригуваща година за фондовия пазар. Станахме свидетели на един от най-силните спадове на фондовия пазар в САЩ, тъй като основните индекси  се ''сгромолясаха'' с над 30% в средата на март по-рано тази година“, каза Наим Аслам, главен пазарен анализатор в AvaTrade. „След това преживяхме едно от най-бързите възстановявания за фондовите пазари, като американските и европейските борсови индекси постигнаха няколко рекордни върха."

    Паундът продължи своето покачване в началото на търговията в четвъртък, с повишение с 0,21% спрямо долара.

    „Американските икономически данни не дават никакви индикации, че ФЕД ще промени своята позиция в паричната политика и това тласка доларовия индекс надолу“, добави Аслам. „Индексът достигна минимума от 2,5 години и е важно да се има предвид, че това се дължи на средна реверсивна сделка, което от своя страна означава връщане назад.“

    Камарата на общините на Обединеното кралство гласува в подкрепа на сделката за Брекзит в сряда, което спомогна за подобряване на дългосрочните перспективи за растеж на тежко победената британска икономика.

    Обединеното кралство одобри ваксината AstraZeneca (AZN.L) -Оксфорд в сряда, добавяйки в ''оръжейната палата'' ваксини за борба срещу пандемията COVID-19. Тя е по-евтина от съответните версии на Pfizer (PFE) -BioNTech (BNTX) и Moderna’s (MRNA), и не изисква съхранение при изключително ниски температури, което значително ще улесни масовата ваксинация.

    Биткойнът (BTC-USD) достигна поредния си рекорд по-рано в сряда, нараствайки до рекордните 28 500 долара (21 086 британски лири), увеличавайки стойността си тази година.

    „От фундаментална гледна точка цената на биткойните все още се повишава въпреки неблагоприятните регулаторни условия“, отбеляза още Наим Аслам. „Това е гаранция за любителите на биткойн, че цената вероятно ще продължи да се увеличава през 2021 г. Най-лошото, което може да се случи  с нея, е единствено ''здравословна корекция''.“

    Китайските запаси са по-добри от бенчмарка CSI 300 Index (000300.SS) на петгодишен връх, след като страната одобри първата си ваксина COVID-19 за обществена употреба, както и данни, показващи стабилно икономическо възстановяване. Пазарите в Япония и Южна Корея са затворени поради почивка.

    Търговията на азиатските пазари бе до голяма степен на положителна територия и се фокусираше главно върху глобалното икономическо възстановяване.

    Хонконгският Hang Seng (^ HSI) отбеляза повишение от 0,3%, а Shanghai Composite (000001.SS) спечели 1,7% при затваряне на пазара.

    фондови пазари Биткойн фючърси спад в цената на долара пандемията COVID-19

    Оценка на новината

    5.00