• Акциите на GameStop (GME) изтласкани в орбита

    Акциите на GameStop (GME) изтласкани в орбита

    Поколение от нови търговци нажежиха страстите сред инвеститорите.

    Акциите на GameStop (GME) изтласкани в орбита

    В понеделник акциите на GameStop (GME), скочиха неминуемо след като инвеститори вдигнаха залозите, повече от два пъти, увеличавайки пазарната капитализация до 10,3 млрд.долара. 

    Краткото свиване се случва, когато бичи търговци са насочени към компаниите, срещу които залагат професионални инвеститори. Това явление по никакъв начин не е ново. 

    Нека да си припомним пасаж от ''Reminiscences of Stock Operator'', книга, която свободно разказва за подвизите на Джеси Ливърмор, известен търговец в началото на 1900-те.

    Ливърмор печели и губи милиони, търгувайки на пазарите. Той осъзнава, че същите пазарни сили, които карат учените инвеститори да залагат срещу компании, като заемат и продават акции на отворения пазар, понякога могат да бъдат използвани за извънредни печалби.

    През лятото на 1923 г. Ливърмор започва да изкупува акциите на Piggly Wiggly, новаторска търговска верига, която по това време има финансови проблеми. В резултат на това,  Ливърмор натрупва повече от 75% от наличния запас.

    В крайна сметка продавачите на т.нар short selling /къси продажби/, нямаха друг избор, освен да изкупят обратно акции на открития пазар за огромни загуби.

    Продавачите ''на късо'' играят игра, която основно е подредена срещу тях. Те заемат акции от брокери, за да ги продават на свободния пазар. Идеята е да се откупят тези акции по-късно на по-ниска цена, когато перспективите за бизнеса се влошат. За съжаление на продавачите на ''къси позиции'', брокерът може да поиска връщането на акциите по всяко време.

    Търговците в Reddit.com вярват, че са открили недостатък в системата. В групата WallSteetBets, онлайн търговците организират пълни планове за атаки, за да изчерпят акциите на силно скъсени компании. Стратегията включва опционни договори, изкупуване на акции и много популистки хиперболи за връщане на пазарите от установяването на професионални инвеститори.

    Изборът на GameStop като оръжие за взривяване на професионалния клас е ироничен. В епоха, в която игралната инфраструктура се е преместила онлайн, веригата Grapevine в Тексас, е определено старо училище. Той управлява 5510 магазина за тухли и хоросан в САЩ, Канада, Австралия, Нова Зеландия и Европа. Продажбите спаднаха рязко през 2020 г. и оперативните загуби нараснаха до 464 милиона долара. Бизнесът е лош и се влошава, тъй като електронната търговия затрупва физическите канали за разпространение в света.

    Доклад на Bloomberg от вторник отбелязва, че средната ценова цел на GameStop от анализатори от Wall Street е 13,93 долара. При текущата цена от $ 97,15 акциите се търгуват на 7 пъти това ниво.

    Нищо от това не спира тълпата на Reddit.com да ''натиска'' цените по-високо. Те се радват и дърпат всеки лост, за да изтласкат акциите на GameStop в небесата. 

    Над 175 милиона акции се търгуваха в понеделник. Това беше третият път за седмица, когато обемът надхвърли 100 милиона акции.

    В един момент по време на лудостта на акциите на GameStop в понеделник нараснаха до $ 159,16, което е с 146% повече от затварянето в петък. Акциите в крайна сметка се установиха на 76,79 долара. Някои ветерани на пазара предполагат, че системата е счупена. Те се оплакват, че няколко хедж фонда, които залагат срещу GameStop, могат да бъдат фалирани предвид огромния скок на цените.

    Ценовата активност смущава. Въпреки това кратките свивания не са изрично незаконни. Както отбелязва Мат Ливайн в Bloomberg, ако Комисията по ценните книжа и борсите разследва WallStreetBets, това ще пробие всякакви нови основания по отношение на изпълнението.

    Някои онлайн търговци вярват, че са открили вратичка в системата. Но със сигурност не са. Мечите продавачи играят важна роля на пазарите. Те осигуряват ликвидност.

    Но всичко това ще отмине. Онлайн търговците ще научат, по един или друг начин, че не са толкова умни, колкото смятат. ''Късите'' продавачи ще разработят синтетични ценни книжа, за да получат компании като GameStop. Всеки трябва да си поеме дълбоко въздух. Пазарите се самокоректират.

    Повечето търговци и инвеститори трябва да стоят настрана.

    Последен коментар за това от персонажа на Ливърмор в последната глава на ''Reminiscences of Stock Operator'':

    "Спекулациите с акции никога няма да изчезнат. Не можете да попречите на хората да гадаят погрешно, независимо колко способни или с опит. Внимателно изготвените планове ще пропадат, защото ще се случи неочакваното и дори неочакваното. Бедствието може да дойде от конвулсията на природата или от времето, от вашата собствена алчност или от суетата на някой човек; от страх или от неконтролирана надежда. Но освен онова, което човек би могъл да нарече естествените си врагове, спекулантът на акции трябва да се бори с определени практики или злоупотреби, които са неоправдани както в морално, така и в търговско отношение."

    Wall Street GameStop скок Reddit.com WallSteetBets

    Оценка на новината

    5.00