• Акциите на Уолстрийт се движат близо до рекордно високи стойности

    Акциите на Уолстрийт се движат близо до рекордно високи стойности

    Търговците са изправени пред напрегната седмица по отношение на макросъбития.

    Акциите на Уолстрийт се движат близо до рекордно високи стойности

    Азиатско-тихоокеанските акции започнаха седмицата със смесен тон след приглушена сесия на Уолстрийт миналия петък.

    S&P 500, Dow Jones и Nasdaq Composite завършиха съответно -0,19%, 0,00% и + 0,07%, като близо 90% от съставните части на S&P 500 затвориха на червено.

    Пакетът за помощ Covid-19 от 1,9 трилиона щатски долара се насочва към гласуване в Парламента тази седмица, а администрацията на Байдън се очаква да разкрие мултимилионния инфраструктурен план през март. На този фон рефлационната търговия изглежда ще продължи за сметка на по-слабия щатски долар. Изглежда, че настроението е подкрепено от напредъка на пускането на ваксини и перспективите за нови кръгове от фискални стимули, но нарастващите по-дългосрочни добиви привлякоха вниманието на инвеститорите.

    Заслужава да се отбележи, че 10-годишната доходност на Министерството на финансите на САЩ се изкачи до свежия 12-месечен връх от 1,384% в петък, когато очакванията за инфлацията се повишиха. По-дългосрочните добиви обикновено се движат в съчетание с инфлационните очаквания, което се дължи на нарастващите цени на суровините и рефлационните надежди напоследък.

    Нарастващата доходност може да влоши настроенията на фондовия пазар в няколко аспекта.

    Първо, това може да се превърне в по-високо обслужване на дълга за корпорациите, тъй като разходите по заеми въз основа на плаващи лихви стават по-високи.

    На второ място, по-високата доходност на облигациите предлага алтернатива на доходността от дивиденти и това прави акциите по-малко привлекателни в сравнение с облигациите на база на коригиран риск.

    Трето, присъщата стойност на акциите се подкопава от нарастващите ставки, тъй като бъдещите парични потоци се дисконтират обратно при по-високи изисквани норми на възвръщаемост. Следователно, всяко по-нататъшно значително нарастване на доходността може да дерайлира възходящата траектория на фондовите пазари и да попречи на централните банки да предприемат допълнителни мерки за облекчаване.

    Австралийският индекс ASX 200 започна малко по-високо, след като в петък спадна с 1,34%, воден от сектори материали (+ 2,09%), недвижими имоти (+ 0,47%) и информационни технологии (+ 0,25%), докато свързаното с отбраната здравеопазване (-1,66%) и комуналните услуги (-0,86%) изостават. Индексът изглежда настроен да тества 20-дневния ред с обикновена пълзяща средна (SMA) на 6 804 за незабавна поддръжка.

    Индексът Hang Seng (HSI) е в процес на пазарно проучване за разширяване на съставните му части от 52 на 80 чрез включване на по-разнообразно портфолио от сини чипове вследствие на китайските технологични листинги. Резултатите от проучването ще бъдат публикувани в този петък.

    Търговците са изправени пред напрегната седмица по отношение на макросъбитията: доверието на потребителите в САЩ, решението за лихвения процент на RBNZ, поръчката на трайни стоки в САЩ, основният индекс на цените на PCE и настроенията на потребителите в Мичиган са на фокус.

    Цените на суровия петрол паднаха с 4,5% през последните две търговски сесии, като рязко се отдръпнаха от 12-месечния връх, тъй като петролните кладенци в Тексас постепенно възобновиха производството си, след като екстремното време спря почти 1/3 от добива на суров петрол в Америка. Нарастващата геополитическа несигурност в резултат на противопоставянето между САЩ и Иран заради ядрените преговори може да проправи път за засилена нестабилност на цените. Технически, цените на суровия петрол WTI изглежда са влезли в краткосрочна корекция с индикатора MACD, образувайки мечи кросоувър.

    САЩ Уолстрийт Nasdaq Composite Dow Jones S&P 500  MACD

    Оценка на новината

    0