• Американските фючърси на акции се смесиха след затварянето на рекорда на Dow

    Американските фючърси на акции се смесиха след затварянето на рекорда на Dow

    S&P 500 отбеляза рекордно затваряне.

    Американските фючърси на акции се смесиха след затварянето на рекорда на Dow

    Фючърсните договори, обвързани с основните американски борсови индекси, бяха смесени рано в четвъртък, след като Федералният резерв заяви, че в момента не очаква да повиши лихвените проценти до 2023 г.

    Председателят на Федералния резерв Джеръм Пауъл отново подчерта, че Централната банка иска да види инфлацията постоянно над целта си от 2% и съществено подобрение на пазара на труда в САЩ, преди да обмисли промени в лихвите или месечните си покупки на облигации.

    Фючърсите на Dow се повишиха с 67 пункта, изравнявайки част от предишните си печалби. Фючърсите на S&P 500 и Nasdaq 100 паднаха съответно с 0,23% и 0,87%.

    Ключовото послание от срещата на Федералния резерв в сряда е, "че комисията очаква да бъде изключително приспособима за много дълго време, въпреки че икономическите перспективи се засилват“.

    FOMC споделя гледната точка на пазара, че растежът и инфлацията вероятно ще се възстановят с повишаване на активността през 2021 г., но не смята, че този скок на активността е траен“, добави той.

    След часовите ходове идват след появата на пазара на акции в края на деня по време на репликите на Пауъл.

    Възходът изтласка Dow Jones Industrial Average до първото си затваряне над 33 000 с печалба от 189 точки. S&P 500 също постигна рекордно затваряне и се повиши с 0,3% до 3,974, след като падна с 0,7% по-рано в сесията в сряда.

    Nasdaq Composite, който бе спаднал с 1,5%, унищожи ранните си загуби и завърши деня с 0,4% по-високо на 13 525,20. Технологичният бенчмарк беше под натиск в сряда сутринта, тъй като покачващите се облигации променят запасите от растежа.

    ФЕД заяви, че очаква да види брутен вътрешен продукт да нарасне с 6,5% през 2021 г., преди да се охлади през по-късните години, а инфлацията да нарасне с 2,2% тази година, измерено чрез разходи за лично потребление. Декларираната цел на централната банка е да поддържа инфлацията на 2% в дългосрочен план.

    ФЕД очаква да продължи лесна парична политика за няколко тримесечия напред, да остави лихвения процент на нула в обозримо бъдеще и да запази лихвения процент доста под неутрален в продължение на няколко години.

    Десетгодишната доходност на държавното съкровище достигна своя връх на деня след актуализацията на централната банка. За последно процентът е бил 1,664%. По-рано в сесията бенчмаркът скочи до 1,689%, достигайки ниво, невиждано от края на януари 2020 г.

    По-високите темпове са засегнали компаниите, ориентирани към растеж, тъй като те подкопават стойността на бъдещите парични потоци.

    Фед Dow Фючърси на акции S&P 500  Nasdaq 100

    Оценка на новината

    5.00