• Сега е най-доброто време за закупуване на държавни облигации от 2015 г. насам

    Сега е най-доброто време за закупуване на държавни облигации от 2015 г. насам

    Инвеститорите могат да търсят растеж отвъд традиционния подход на чиста пазарна капитализация.

    Сега е най-доброто време за закупуване на държавни облигации от 2015 г. насам

    Притесненията на инвеститорите за повишаване на инфлацията са погрешни и пазарите на облигации са най-атрактивни от 2015 г. насам. Това заяви портфейлния мениджър на Quilter Investors Саша Чорли.

    Тревогите за инфлацията доведоха до рязко покачване на доходността на облигациите през последните седмици - най-вече на бенчмарка в САЩ за 10-годишната хазна - и съпътстващ спад в цените на облигациите, тъй като цените се движат обратно на доходността.

    Нарастващата инфлация обикновено е лоша новина за облигациите, тъй като подкопава стойността им. Акциите се разглеждат като по-добър залог за инвеститорите в тази среда.

    Но Чорли изрази скептицизъм, че е на път рязко покачване на инфлацията.

    „Ако разгледате пазарните очаквания за инфлацията, вярно е, че показателите са над целта от 2%, която много централни банки са поставили“, каза той. „Но най-важното е, че това е постоянно нарастване от 2020 г., а не рязко покачване.“

    Като се имат предвид текущите доходности на облигациите и формата на кривите на доходността, той отбеляза, че „това е най-доброто време за добавяне в държавни облигации от 2015 г."

    Чорли добави още, че структурните проблеми, причинени от пандемията, като например нарастване на безработицата, тъй като мерките за подкрепа се отменят, могат да ограничат разходната сила.

    „Освен това се набляга много на масата спестявания, натрупана по време на блокиране. Но няма гаранция, че тази купчина пари ще бъде похарчена, особено като се има предвид, че натрупването до голяма степен се е случило в по-богатите домакинства“, каза той. „Централните банки също ще гарантират, че инфлацията няма да излезе извън контрол и ще имат достатъчно място в своя арсенал от политики, за да ''смажат'' всякакви скокове.“

    Миналата седмица Федералният резерв на САЩ успокои спекулациите, че инфлацията може да предизвика затягане на паричната политика, сигнализирайки, че не възнамерява да повишава лихвените проценти до 2023 г. 

    Мнението на Чорли обаче не е широко разпространено и много инвеститори се подготвят за продължително покачване на доходността на облигациите.

    Capital Economics се позова на очевидната готовност на ФЕД да приеме по-високи дългосрочни доходи и способността на администрацията на Джо Байдън да поддържа изключително разхлабена фискална позиция, която ще осигури значителен тласък на американската икономика през следващите години.

    Що се отнася до инвестирането в акции, Чорли препоръча на инвеститорите да търсят акции със стойност - които се считат за евтини в сравнение с финансовите резултати на компанията - вместо за акции за растеж - които според инвеститорите имат силен потенциал за бъдещи печалби. Неотдавнашните тревоги на акционерния пазар забелязаха силно нарастващи акции на растеж, като например американските технологични гиганти, силно ударени.

    „Стойността е в упадък от известно време, но нещата я търсят с повишени очаквания за растеж и тази нарастваща среда на доходност и като такава сега може да е моментът да започнем да добавяме по-значителна тежест към портфейлите“, добави още Саша Чорли.

    САЩ инфлация Фед държавни облигации инвеститция

    Оценка на новината

    5.00