• Актуални новини от фондовата борса

    Актуални новини от фондовата борса

    Фючърсите на акциите стартираха късната търговия през нощта малко по-високо.

    Актуални новини от фондовата борса

    Dow, S&P 500 и Nasdaq завършиха редовния ден на търговия в четвъртък по-високо. Всеки от индексите регистрира печалба за първи път от три сесии насам.

    S&P 500, Dow и Nasdaq бяха на път да завършат да регистрират нов седмичен спад за седмицата грубо.

    Цените на суровия петрол в САЩ и Brent потънаха в четвъртък, тъй като опасенията за търсенето се увеличиха, след като бяха наложени допълнителни блокировки, свързани с вирусите в Европа и Азия, надхвърлящи проблемите с доставките поради продължаващото запушване на Суецкия канал. Доходността на хазната се запази стабилна, а референтният 10-годишен добив се движеше около 1,63%.

    Последните няколко седмици бяха белязани от накъсана търговия с акции, особено в някои от последните сесии на първото тримесечие. Но като цяло цикличният енергиен, финансов и индустриален сектор - или най-големите ниски показатели през 2020 г. - са се представили силно за тази година, докато водещите технологични компании от миналата година изостават. Признаците за подобряване на икономическия растеж са налице, като по-големият от очакванията е спад в новия иск за безработица в четвъртък до най-ниските нива от епохата на пандемия сред последните положителни доклади.

    „Видядме, че стойността е надминала растежа, когато действителният БВП е над средното ниво.“, отбеляза Лори Калвасина, ръководител на капиталови стратегии на RBC Capital Market. "С други думи, запасите от растеж са склонни да превъзхождат, когато растежът е оскъден, но стойността има тенденция да надминава, когато е изобилна. Добрата новина за търговията със стойност е, че настоящите консенсусни прогнози очакват БВП да остане над тенденцията до края на 2022 г. трябва да се следи дали това се променя."

    Преобладаващата загриженост за много инвеститори обаче всъщност е съсредоточена върху темповете на икономическа експанзия и дали стимулираното подпомагане на възстановяването след пандемия може да се движи напред дори по-енергично от очакваното и да предизвика бърза инфлация.

    "Трудно е да се справи с тази икономика,", споделят икономисти на Банката на Америка. 

    Банката повиши прогнозата си за реалния ръст на брутния вътрешен продукт тази година до 7,0%, в сравнение със средната прогноза на Федералния резерв за ръст от 6,5% тази година. "Очакваме краткосрочен взрив на инфлацията, който отразява не само базовите ефекти, но и поради преходните тесни места на инфлацията, тъй като търсенето се увеличава по-бързо от предлагането за определени категории разходи."

    И все пак политиците на Федералния резерв наскоро се опитаха да успокоят страховете на участниците на пазара от рязкото покачване на инфлацията.

    Президентът на клона на ФЕД в Ричмънд - Томас Баркин заяви, че вижда връщането на инфлацията "по-близо до нормалното през следващата година" след вероятен скок през тази година, който ще дойде в резултат на базови ефекти, тъй като данните за инфлацията ще се променят със слаби отчети от 2020 г.

    Президентът на клона на ФЕД в Чикаго - Чарлз Евънс заяви, че дори скокът на инфлацията за шест месеца "не е достатъчен", за да се гарантира пивот на паричната политика от централната банка. 

    Фед Dow Nasdaq Фючърси на акции S&P 500 

    Оценка на новината

    5.00